Les discriminacions per racisme i xenofòbia van augmentar a Barcelona durant el 2022. És el que assenyalen les dades de l’Oficina per la No Discriminació (OND). Respecte a l’any anterior, van pujar 5 punts percentuals. A més, durant el 2022 van créixer les queixes per un tracte vexatori per raó d’origen (insults, menyspreu, humiliacions, amenaces, comentaris ofensius) i agressions físiques, principalment contra persones migrants.
Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, durant l’any passat l’oficina va obrir un total de 240 expedients per discriminació per raó d’origen, gènere, discapacitat, motius ideològics, d’edat, de salut o de llengua.
Es manté, per tant, la tendència dels darrers anys, amb un augment del racisme i la xenofòbia. El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra ha alertat, però que hi ha “una gran xifra oculta” de casos que no s’acaben denunciant. El motiu, assenyala, és que molts migrants no tenen accés ni coneixen els recursos disponibles. Serra ha lamentat que els discursos de la dreta i l’extrema dreta i la seva presència en alguns mitjans afavoreixen les actituds discriminatòries.
Discriminació per l’accés a l’habitatge
Actualment, l’Ajuntament té oberts sis expedients sancionadors per discriminació a l’accés a l’habitatge per raó d’origen. És el cas, per exemple, de la sanció que es va interposar contra un propietari que només llogava un pis “per a espanyols”.
També s’han detectat 24 situacions de discriminació en l’accés a comptes bancaris, un increment respecte a anys anteriors.
Baixen els casos d’LGTBI-fòbia, augmenten els de lesbofòbia
Les dades assenyalen que hi ha hagut un increment més alt de situacions de lesbofòbia respecte a anys anteriors. La discriminació cap a les dones lesbianes és multiplica per 3 ja que s’ha passat de les 3 incidències del 2021 a les 9 de l’any passat. En el cas de la transfòbia baixa i s’ha passat de les 25 denúncies presentades per persones trans el 2021 a les 15 del 2022. També s’ha reduit la gai-fòbia, amb 50 incidències rebudes fa dos anys i mentre que l’any passat se situen en les 31.
Al darrera, segons l’OND hi hauria l’apoderament de les víctimes del col·lectiu al costat de la reacció per part d’agressors que no volen acceptar la diversitat sexual. També s’atribueix a una major sensibilització comunitària per denunciar.
Segons les dades de l’OND, en canvi, durant el 2022 va baixar 10 punts l’LGTBI-fòbia. Un descens que s’atribueix a la reducció de número d’incidències de les persones trans i els homes gais. La integritat moral és el dret més vulnerat (amb més de la meitat dels casos) i la integritat física representa un 16 % dels expedients oberts.
La resta d’expedients oberts per l’oficina estaven relacionats amb discriminacions per motius de salut, gènere, discapacitat, i en menors percentatges, l’ús de la llengua, la posició sòcio-econòmica, motius ideològics o religiosos i per raó d’edat.
500 consultes ateses durant el 2022
L’Oficina per la No Discriminació va atendre durant el 2022 més de 500 consultes de la ciutadania i va fer formació relacionada amb els drets i la no discriminació a més de 1.400 persones. L’any passat es va realitzar, per part de l’Oficina, un total de 330 atencions jurídiques, una dada similar a l’any anterior. En canvi, es va doblar la xifra d’atencions psicosocials, fins a arribar a les 128. També van augmentar les intermediacions i mediacions, amb 52 casos, gairebé 30 més que l’any anterior.