taxa Amazon

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat suspendre cautelarment la taxa Amazon de l’Ajuntament de Barcelona, tal com reclamava el recurs que havia presentat la patronal dels operadors de logística UNO. Aquest impost va entrar en vigor a principis de març i grava les grans distribuïdores de comerç electrònic per l’ús de l’espai públic durant el repartiment de mercaderies a domicili. El tribunal considera que seguir aplicant la taxa no suposa cap gran perjudici per les empreses i, per tant, la manté en vigor mentre estudia el fons de l’assumpte.

La taxa Amazon, pionera a Europa

Els jutges del TSJC han resolt d’aquesta manera la petició de la patronal contrària a aquesta taxa. Es tracta d’una mesura pionera a Espanya i també a Europa, i que fins ara no s’ha aplicat a cap altra ciutat. L’anomenada taxa Amazon s’adreça a les empreses que envien comandes a domicili dels compradors i que superen 1 M € de facturació anual. En canvi, no afecta la distribució de mercaderies entre negocis, ni tampoc les comandes en línia fetes per particulars que es vagin a buscar a punts fixos de recollida.

Des de l’Ajuntament de Barcelona defensen la taxa i recorden que va ser aprovada per “àmplia majoria al Consell Municipal i amb un informe favorable del Consell Tributari”. La taxa va rebre el suport del govern municipal (BComú i PSC), d’ERC, de Junts i de Cs, mentre que el PPValents i la regidora no adscrita hi van votar en contra.