edifici històric UB

Si es compleix el calendari previst, el 2028 la Facultat de Matemàtiques i Informàtica ja haurà abandonat la part que ocupa actualment de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (a la plaça de la Universitat). Serà llavors quan començaran els treballs per “rescatar” aquesta part de l’edifici i tornar a “la seva forma original”, segons explica el rector de la UB, Joan Guàrdia. L’objectiu és seguir destinant el recinte a usos acadèmics i universitaris, però d’una manera més oberta a la ciutat.

És un edifici que moltes vegades ha estat d’esquenes a la ciutadania. La intenció és que els barcelonins sàpiguen que és un edifici històric”
Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona (UB)

Guàrdia ha explicat els futurs usos d’aquesta part de l’edifici històric després de signar-se a tres bandes (UB, Generalitat i Ajuntament) un document que dona el tret de sortida a l’ampliació del Campus Diagonal. S’hi construiran dos edificis nous, un a la zona nord i l’altre a la zona sud. El primer serà on es traslladarà la nova facultat de Matemàtiques i Informàtica i el segon servirà per ampliar el Parc Científic de Barcelona.

Dificultats per trobar artesans a l’hora de reparar l’edifici

El rector del centre també ha recordat que l’Edifici Històric de la UB “no era així” anys enrere, “sinó que durant els anys 40, 50, 60 i 70 es van fer operacions internes per encabir-hi molta més gent de la que realment estava planificat”. És per això que, reitera, “la primera cosa que volem fer és una recuperació històrica i patrimonial de l’edifici”. Tot plegat també dependrà “dels costos exagerats de manteniment en comparació amb qualsevol altre centre”. De fet, el rector ha explicat que sovint tenen dificultats per trobar un artesà que sigui capaç de reparar amb les mateixes característiques que les originals parts de l’edifici que s’hagin pogut malmetre.