Instruccions, silenci i puntualitat. Per a alguns estudiants aquest ritual no és nou: molts fan la selectivitat al setembre per apujar nota o perquè van suspendre en la convocatòria de juny. La immensa majoria, però, s'hi presenten ara perquè les recuperacions de final de curs coincidien amb les proves d'accés a la universitat, i han hagut de posposar-ho. "Vaig suspendre una[assignatura] i vaig haver de fer l'extraordinària i no em vaig poder examinar al juny." "Hem hagut de venir al setembre perquè teníem recuperacions." "Per apujar nota perquè vull entrar a medicina i no m'havia donat." Avui ha estat el torn de les llengües castellana i catalana, i a la tarda hi haurà les proves de matèries específiques. La majoria dels estudiants que s'han examinat al matí, es mostraven satisfets. "A mi m'ha anat bastant bé, ho he trobat facilet." "Una mica regular però català anirà millor." ROCÍO ROMERO: "En aquesta convocatòria de setembre, 375 estudiants realitzaran la prova d'aptitud personal per accedir als graus en educació infantil i primària. És el segon any que els aspirants a mestre han de passar per aquest filtre." El següent pas a superar serà l'accés real a la universitat: matricular-se ara no serà fàcil, perquè moltes carreres ja tenen totes les places plenes el mes de setembre.

5.620 estudiants s’examinen, entre dimecres i divendres, de les proves extraordinàries de la selectivitat. D’aquests, 3.351 estudiants són de matrícula ordinària, 242 les realitzen per apujar nota i 146 ho fan per haver suspès alguna convocatòria anterior.

El primer exàmen ha sigut el de llengua i literatura castellana i han preguntat sobre textos de Cristina Fernández Cubas i Juan José Millás, a l’hora que s’ha demanat analitzar el poema ‘Romance de la luna, luna” de Federico García Lorca.

Un 66% dels alumnes, 3.742, es presenten a les proves de la fase general i a alguns exàmens de la fase específica i la resta, 1.504, només faran els exàmens de la fase específica. D’aquests, 990 són estudiants de batxillerat i 514 provenen dels cicles formatius superiors.

Concretament, aquest dimecres s’han convocat les proves de les assignatures de llengua i literatura castellanes, llengua i literatura catalanes, anàlisis musical, economia d’empresa, química i dibuix tècnic.

Dijous hi haurà els exàmens de les assignatures d’història, història de la filosofia, llengua estrangera, ciències de la terra i medi ambient, disseny, matemàtiques aplicades a les ciències socials, electrònica i història de l’art. Divendres acabaran les proves amb les assignatures de física, geografia, dibuix artístic, llatí, matemàtiques, biologia, cultura audiovisual, grec, literatura catalana i tecnologia industrial.