Les restes d‘excrements al portal i la presència de grans agrupacions de coloms a la nit a l’entrant de la façana del número 96 de la travessera de les Corts s’han convertit en un malson per als veïns. Des de l’inici de les obres al Camp Nou, una colònia d’aquestes aus que feien nit a l’estadi s’ha traslladat a aquest edifici i altres àrees d’aquesta zona del barri de la Maternitat i Sant Ramon. En les imatges preses per veïns a la nit, quan hi arriben els ocells, se’n poden arribar a veure fins a una vintena.

Veïns com el Jesús i la Pepi confirmen a betevé que la colònia s’hi va instal·lar quan van començar les obres a l’estadi i que entrar o sortir de l’edifici s’ha convertit en una odissea perquè s’ha de travessar una gran franja d’excrements a terra.

Com es pot comprovar en aquestes fotografies cedides pels veïns, els coloms han fet niu també als ampits de les finestres i a alguns entrants que hi ha a les façanes i es fa molt difícil fer-los fora. N’hi ha que no poden obrir les finestres de la quantitat d’excrements que hi troben.

Restes d’excrements de coloms en un dels ampits de la finca
Els coloms s’acumulen als entrants d’aquest edifici de davant del Camp Nou a la nit

Demanen protegir l’edifici amb una xarxa

Alguns veïns han instal·lat inhibidors amb ultrasons per espantar-los. Demanen que o bé l’Ajuntament o bé el Barça protegeixin l’edifici amb una xarxa perquè els coloms no hi puguin accedir, però de moment no han obtingut resposta. Després de presentar diverses queixes, un equip de neteja passa un o dos cops per setmana a netejar la zona però de seguida torna a estar bruta, expliquen els veïns.

Una colònia de coloms “massa gran”

Segons ha explicat a betevé Ricard Adan, veterinari del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, es tracta d’una colònia de coloms “massa gran” perquè s’hi han ajuntat coloms que vivien en una zona amb coloms propers. La quantitat que hi ha ara “és el límit de la densitat” que podria admetre un territori. Això, afegeix, provoca molèsties als veïns i és un perill sanitari perquè n’hi ha molts.

El veterinari explica que “no hi ha un sistema eficaç 100 %” per fer-los fora i apunta que cal “posar-hi obstacles” perquè no s’hi puguin instal·lar. També diu que és important mirar d’evitar al màxim la presència d’alimentadors, un altre factor que fa que les colònies de coloms creixin a la ciutat. En aquesta zona de les Corts els veïns confirmen que n’hi ha almenys tres i ja s’han registrat problemes amb coloms als Jardins de Bacardí, per exemple. En aquest sentit, fonts municipals expliquen a betevé que no han detectat un augment d’alimentadors a la zona. Afegeixen que aquesta qüestió es tracta de forma conjunta amb la resta de serveis municipals per evitar que les persones continuïn alimentant coloms.

L’Ajuntament diu que no hi pot fer res

En la darrera Audiència Pública del districte de les Corts, arran de la pregunta d’un veí sobre aquesta qüestió, el regidor David Escudé va respondre que no té solució per evitar “que els coloms de la ciutat caguin al seu terrat” i que el consistori ja aplica les polítiques respectuoses amb el medi animal que permeten les normatives europees per intentar evitar que hi hagi més colònies a la ciutat.