La llei espanyola demana que, per sol·licitar la nacionalitat espanyola, s’hagi viscut durant almenys 10 anys legalment al país. Aquest és un requisit que la majoria dels qui han sortit al carrer no complien per poc quan van començar els tràmits: els faltaven alguns dies o setmanes per arribar als 10 anys. Ara bé, la resposta ha trigat tant que alguns dels qui no complien el requisit en aquell moment, ara ja fa tretze anys que viuen aquí.

Els afectats per aquesta situació no estan d’acord amb el funcionament administratiu. Els problemes, a més a més, continuen en reclamar la nacionalitat ja que els tràmits són llargs i poden durar anys. A més a més, és difícil que els donin la raó ja que es mira el moment de formalitzar la petició de la nacionalitat, no el temps que ha passat des de llavors. Per això, expliquen que els seus advocats els aconsellen començar de nou tot el procés. Aquesta solució tampoc no els satisfà per la lentitud del sistema. Alguns d’ells han decidit intentar aquesta via i s’han trobat que no els oferien hora per formalitzar la sol·licitud fins al 2017.

Aquests problemes han fet que les queixes siguin cada cop més abundants. La majoria expliquen que paguen impostos, que han après l’idioma i que han creat una família aquí, i que amb aquest procés se senten discriminats. De fet, alguns han considerat que no tenir la nacionalitat fa que no puguin sentir-se ciutadans espanyols.