Era el dia pactat per traslladar-se al nou local. Però des de primera hora quedava clar que els veïns NO tenien cap intenció d'abandonar l'edifici. El van ocupar al juliol i des d'aleshores ha funcionat com un banc d'aliments gestionat pels mateixos veïns de Ciutat Meridiana. Aquest matí, com un dia més, continuaven arribant-hi famílies a recollir menjar. ESTHER, usuària del banc d'aliments "Tengo un hijo conmigo y gano muy poco y pago una casa, no me llega. Es la primera vez que vengo aquí." L'Ajuntament havia cedit l'edifici a l'associació de veïns temporalment. Ara, el consistori els ofereix un altre local al barri per continuar amb el projecte. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "L'últim que se li acudiria a aquest Ajuntament és desallotjar un banc d'aliments, no ho farem mai. Segona: és evident que s'ha de traslladar, doncs es trasllada, però no és cap desallotjament." Però el pacte s'ha trencat perquè els veïns volen tenir accés al nou espai sense restriccions, i l'Ajuntament NO està disposat a cedir les claus del local perquè n'és el llogater. Aquesta tarda, els veïns seguien decidits a fer guàrdia mentre NO es compleixin les seves condicions. FILIBERTO BRAVO, AV Ciutat Meridiana "Las condiciones son que tiene que haber un documento en el cual se nos comunique la cesión del local y las llaves en la mano." "Aquest és el local del carrer de Vallcivera on estava previst traslladar el banc d'aliments. Havia estat una sucursal d'una caixa d'estalvis i disposa ja dels serveis bàsics, com llum i aigua." De moment, però, el local seguirà buit i les portes, tancades, almenys fins que no s'arribi a un nou acord.

Els veïns estan disposats a abandonar l’edifici si l’Ajuntament els facilita un altre local alternatiu, però diuen que l’Administració ha fet marxa enrere en el compromís.

En canvi, segons l’Ajuntament ja s’ha fet una oferta a les entitats. Concretament els proposa utilitzar un local del carrer de Vallcivera (plaça Roja), al mateix barri, perquè puguin continuar amb la distribució d’aliments i altres productes de primera necessitat entre les famílies més necessitades del barri. Una cessió de l’espai que serà temporal fins que una entitat es faci càrrec de donar continuïtat a aquest servei.

El mateix alcalde, Xavier Trias, ha explicat que no es tracta en cap cas d’un desallotjament, sinó d’un trasllat pactat. En paral·lel, el govern municipal manté el compromís d’engegar el projecte de creació d’un centre de formació ocupacional al local que fins ara acollia el banc d’aliments.

Alguns membres de l’oposició a l’Ajuntament com Ricard Gomà, president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, han participat en la concentració de veïns i ho han fet públic a través dels seus comptes de Twitter. Jordi Martí Grau, president del grup municipal socialista a l’Ajuntament, també ha opinat a través d’aquesta xarxa que l’Ajuntament de Barcelona desallotgi el banc d’aliments de Ciutat Meridiana, muntat per l’associació de veïns, és una barbaritat indecent.

Vista la situació que està patint el barri, l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, conjuntament amb l’Associació 5oox2o i l’Assemblea 15-M de Nou Barris van ocupar l’edifici de titularitat municipal durant el mes d’agost passat i van arribar a un acord per la gestió i el trasllat amb l’Ajuntament. L’Associació de Veïns ha fet una crida a les xarxes socials on explica la situació en què es troba.

Segons l’entitat, el districte s’havia compromès a facilitar el local de la plaça Roja del mateix barri perquè es pogués traslladar el banc d’aliments. En aquest acord, el veïnat es comprometia a abandonar el local de Rasos de Peguera el 21 de desembre i continuar autogestionant el banc d’aliments en el nou espai fins que s’obrís el local definitiu.