vaga professors motius

(ACN) El sindicat USTEC-STEs (IAC) denuncia que el curs 2023-2024 ha començat amb gairebé 500 places de docents sense cobrir a la secundària i a la formació professional (FP) entre titulars i substitucions. Segons ha explicat el coordinador de la Secretaria d’Acció Sindical d’USTEC, Andreu Montbrú, concretament es tracta de 155 places sense cap titular i 319 substitucions sense cobrir. Entre les especialitats on hi ha més dificultats per trobar docents, el sindicat assenyala les de llengua catalana, informàtica i tecnologia.

En una roda de premsa per valorar l’inici del curs, la portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha defensat que la manca de docents es produeix per la “fugida massiva” dels que tenen més projecció fora de la docència i fan el salt a empreses privades “on tindran millors sous i millors condicions”. Segura hi ha afegit que els docents catalans són dels més mal pagats de tot l’estat, amb 2.570 euros nets al mes per a un professor de secundària, per sota de Madrid (2.706 €), Múrcia (2.721 €), o el País Basc (3.140 €), segons dades del sindicat.

Una quarta part dels opositors han presentat reclamació

USTEC-STEs també s’ha referit a la polèmica pels criteris de correcció dels exàmens d’oposició docents que es van celebrar el passat mes de juliol. I ha xifrat en 8.440 persones —al voltant d’un 25 % del total— el nombre d’aspirants a les oposicions del Departament d’Educació que han presentat una reclamació pels resultats obtinguts. Per Andreu Montbrú, el procés ha estat “opac” i amb “disparitat entre els criteris dels tribunals” en els resultats. I ha posat l’exemple de la prova de biologia, amb tribunals que han aprovat el 80 % dels aspirants, mentre que d’altres només n’han donat per bones el 30 %.

El sindicat estima que, de totes les places de la convocatòria d’oposicions, entre 800 i 1.000 han quedat desertes i demana que “s’ocupin per la via de l’estabilització”. La portaveu, Iolanda Segura, també ha lamentat que les notes definitives s’havien de publicar entre el 26 i el 27 de setembre i de moment s’han ajornat fins una data posterior “a partir del 2 d’octubre”.

Climatització d’escoles a Barcelona

Pel que fa a la mesura anunciada aquesta setmana per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, per climatitzar les 170 escoles d’infantil i primària que depenen del consistori, USTEC ha celebrat la iniciativa, però ha afirmat que no pensen “donar les gràcies perquè és un fet que hauria d’estar implementat des de fa molts anys”. També ha assenyalat que el responsable de condicionar les aules és el Departament “i no els consistoris”.