MOHAMMED "Los presos que están dentro no están solos, que estamos con ellos, estamos apoyándoles hasta que consigamos el objetivo que es el cierre de los CIE." DINA SOLIMAN "Tengo mi marido dentro, que está aquí unjustamente porqur él tiene su documentación, su libro de familia, está casado conmigo, todo legal. Pero ahora el problema no es que salga, el problema es que no está bien."

La mort d’un intern al CIE de la Zona Franca aquest mes de gener va reobrir la polèmica sobre les condicions en què viuen les persones als centres d’internament per a estrangers. SOS Racisme o Iniciativa per Catalunya van tornar a alertar que es tracta d’espais que vulneren la llibertat dels interns i, poc després, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va anunciar-ne una regulació.

Per primer vegada i després de la mort d’aquest ciutadà guineà, la premsa generalista va parlar obertament de les condicions dels Centres d’Internament d’Estrangers. A l’abril, el centre de la Zona Franca va obrir les portes als periodistes per primer cop i, al juny, el van visitar diversos representants polítics. Al darrere hi ha desenes de protestes i manifestos d’organitzacions de suport a les persones immigrades demanant el tancament d’aquests centres.

Des del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca es van expulsar durant el 2011 prop de 900 persones. Té una capacitat per a 236 interns i actualment hi conviuen en un mateix espai un 10% de persones que no tenen antecedents penals. Per això, el ministeri d’Interior va estudiar aplicar “una distinció en el tracte” per separar els immigrants que tenen antecedents penals i aquells que només tenen la falta administrativa d’estada irregular a l’Estat espanyol.