La decisió del ministre Margallo de repatriar els cooperants espanyols al Sàhara va agafar per sorpresa tant les associacions que realitzen tasques humanitàries a la zona, com el mateix Govern sahrauí. En un comunicat del seu ministre d'Afers Exteriors, lamenten la repatriació i creuen que això perjudicarà els milers de refugiats. També demanen al Govern espanyol que es replantegi la decisió, i confien en el retorn dels cooperants. Per la seva part, l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí afirma que la marxa dels cooperants espanyols significarà l'abandó d'alguns projectes, però hi garanteixen la presència de voluntaris. NÚRIA SALAMÉ, presidenta Associació Catalana Amics del Poble Sahrauí "Quant a anar-hi, mira, jo hi aniré. I sabem que molta gent hi anirà. És cert que les organitzacions, que els cooperants que han sortit, són els que estan compromesos amb les ajudes que dóna l'Estat espanyol internacionals. I, és clar, d'alguna manera han d'obeir. Però els que ja no tenim res, doncs francament, continuarem treballant, i amb més força que mai." Pel que fa als motius de seguretat defensats pel Govern espanyol, consideren que la zona no és perillosa i creuen que el problema de la implicació institucional en la cooperació al Sàhara va més lluny. "Ens influencia més la retallada que tenim, perquè en un camp de refugiats que només viuen de l'ajuda internacional, que a Catalunya i a l'Estat espanyol es decideixin prendre aquest tipus de mesures, no deixa de ser una manera més d'ofegar aquest poble que bastant està patint." Tant els cooperants com el Govern sahrauí coincideixen que la resolució del conflicte és la celebració d'un referèndum d'autodeterminació.

Els 15 cooperants repatriats – 12 d’espanyols, dos de francesos i un d’italià -han arribat aquesta matinada a Madrid, a Torrejón de Ardoz, traslladats amb un avió de l’exèrcit.

El president de l’AECID, l’Associació Espanyola de Cooperació i Desenvolupament, Juan López-Doriga, ha dit que tot i que considera que la repatriació era oportuna, “no significa que deixin de donar suport a la població sahrauí”.

La solidaritat a la zona no s’aturarà

Les associacions que treballen als campaments han qualificat la decisió del Ministeri d’Exteriors de “precipitada” i han demanat que en properes ocasions es consultin les organitzacions que coneixen la zona. La presidenta de la Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí (ACAPS), Núria Salamé, ha dit a BTV que ACAPS no té constància que hi hagi cooperants catalans entre els repatriats. Salamé ha assegurat que les associacions continuaran treballant al territori i ha demanat la resolució del conflicte.

La reacció del Govern sahrauí

Des del segrest de tres refugiats l’octubre de 2011, el Govern sahrauí ha assegurat que ha pres “totes les mesures necessàries per protegir els hostes del poble sahrauí”. En un comunicat, ha demanat “el retorn dels cooperants espanyols al més aviat possible“, amb l’objectiu que puguin continuar ajudant les desenes de milers de refugiats que viuen als campaments.

El ministeri sahrauí ha condemnat el terrorisme i ha recordat que la població sahrauí “està a l’espera de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació” per trobar una solució democràtica al conflicte del Sàhara marroquí.