Les baixes per dolor menstrual invalidant, en vigor des de l’1 de juny arran de l’aprovació de la nova llei estatal de salut sexual reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs, són un pas endavant que ha de servir per visibilitzar la menstruació. Ho diuen les especialistes. “Posar nom és important”, diu Sílvia Aldavert, coordinadora de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius “de cara a potenciar la investigació i les millores en aquest àmbit”.

També Elena Crespi, psicòloga especialitzada en sexologia i relacions sexoafectives, considera positiu el dret de poder agafar una baixa per dolors menstruals per poder gestionar millor una situació que pot ser molt dolorosa des de casa i posar el focus en “cuidar-nos”.

Evitar discriminacions laborals

Aldavert alerta que tot i que s’avança en drets s’ha d’anar en compte que no suposi una discriminació laboral, “com ja va passar amb els embarassos en el seu moment”. Per Crespi, el revers d’aquesta baixa és que “no tothom entengui que es tracta d’una baixa per cuidar-se”.

copa menstrual regla
Copa menstrual amb sang

Educació afectivosexual i productes menstruals gratuïts

Tant Aldavert com Crespi afirmen que aquesta mesura serveix de poc si no va acompanyada d’altres propostes com una educació afectivosexual adaptada a cada edat i durant tota l’etapa educativa amb l’objectiu, entre d’altres, de “conèixer el propi cos”.

També asseguren que cal posar fi a la “pobresa menstrual” i d’aquí que sigui necessari oferir tots els productes destinats a recollir la menstruació de forma gratuïta, i si això no és viable, reduir aquest “IVA de luxe del 21 %”.

Crespi és molt taxativa i assegura que cal més investigació en un context de medicina patriarcal en el qual “no s’inverteix en salut, menys en salut sexual, i encara menys en salut sexual de les dones i persones dissidents”.

Al novembre de l’any 2022 la Generalitat va ampliar les mesures de flexibilitat i conciliació de la vida laboral i familiar del personal de l’administració. Entre aquestes es preveu la possibilitat d’agafar un permís recuperable en els casos de dolor menstrual.

Qui té dret a aquesta prestació

Únicament poden agafar aquesta baixa “especial” les dones que tinguin una dismenorrea o dolor menstrual secundari a una patologia orgànica prèvia diagnosticada. Així ho ha confirmat Lídia Domingo, subdirectora general d’Avaluacions Mèdiques, que afirma que es pot tractar d’una endometriosi, d’ovaris poliquístics o d’una malaltia inflamatòria pèlvica, entre d’altres.

Domingo explica que en aquest cas no cal cotització prèvia a la Seguretat Social i no cal retornar els dies de baixa.