"Pediculus humanus capitis". És el nom científic del que popularment es coneix com a poll. Eliminar aquest paràsit pot suposar un autèntic maldecap. El procés és tan laboriós que molts pares i mares han rebut amb els braços oberts la proliferació de centres que es dediquen a deixar el cap net. Fuig Poll va ser-ne pioner a Barcelona. NEUS QUIMASÓ, fundadora de Fuig Poll "És un paràsit humà. Està dissenyat només per anar pel cabell i, per tant, tots aquests mites de rentem la casa, la roba, posem els peluixos en quarentena... Tot això no té cap sentit." El poll -que, contràriament al que es diu, no salta- vol sang, una temperatura de 35 graus i cabell on agafar-se. Per tant, no distingeix entre infants i adults. ANA "Hace poco me picaba mucho, hice así y dije '¡oh dios mío no!¡Un piojo! Empecé a buscar en Google documentales de piojos y descubrí que los tenía." Amb un procediment 100% natural, l'estrella del tractament és aquest aspirador que incorpora una petita llemenera. Però la tecnologia s'ha de combinar amb el treball minuciós de mans i dits. La inspecció acurada cabell a cabell és també el mètode que fan servir a Happy Heads. EMMA BRYAN, fundadora de Happy Heads "Cada sección se aspira, volvemos otra vez cada sección con la liendrera a saco y, pelo a pelo a sacar las liendres." L'aparició de centres especialitzats també està proliferant arreu d'Europa. A Dinamarca Neus Masó va conèixer l'inventor de l'aparell per aspirar polls. Abans de finals d'any, Fuig Poll preveu comercialitzar aquest producte a casa nostra.

Una d’aquestes empreses és Fuig Poll, que va ser pionera en el sector a Barcelona. La fundadora, Neus Quimasó, encara recorda com li va sorgir la idea d’obrir el negoci: “la meva filla tenia polls, jo també en vaig agafar, i amb altres mares comentàvem que pagaríem el que fos perquè algú ens ajudés a desparasitar-nos!”. Això va ser ara fa tres anys i des d’aleshores l’empresa no ha parat de créixer i guanyar clients. N’hi ha de petits, la majoria, però també de grans com l’Anna, una monitora d’escola que ha arribat a Fuig Poll amb el cap ple de polls i llémenes: “m’ho ha encomanat algun alumne. Em picava molt i un dia tocant-me el cap vaig trobar-me amb un poll als dits!”, s’exclama.

Per eliminar aquest paràsit, Neus Quimasó assegura que l’únic que funciona “és el treball minuciós cabell a cabell”. Quimasó diu que està demostrat que els líquids que es venen a les farmàcies no resulten efectius, perquè arriben a “estabornir el poll, però no l’eliminen”. El mètode de Fuig Poll es basa en un accessori que es connecta a l’aspirador i que s’emporta els polls vius. Les llèmenes requereixen d’una llemenera, que és una pinta on els ous dels polls queden enganxats.

Al sistema de Quimasó ja li ha sortit competència. A principis d’octubre va obrir, al carrer de París, Happy Heads, una empresa capitanejada per dues germanes angleses que presumeixen de ser les úniques a Barcelona amb titulació del Mètode Shepherd, una formació especialitzada que només es dóna als Estats Units.

Elles també fan servir l’accessori aspirador. Un estri que Fuig Poll començarà a comercialitzar abans que s’acabi l’any perquè qui ho vulgui el pugui fer servir a casa. Neus Quimasó aprofita també per trencar amb molts dels mites que envolten el món del poll. Explica que aquests paràsits no salten, volen una temperatura de 35 graus i només s’agafen als cabells. Per tant, assegura, “no té sentit allò de rentar els llençols, els coixins i els sofàs”.