Alguns usuaris habituals de la Biblioteca de Catalunya també s'han sumat a la iniciativa. Avui, tot i ser un dia festiu, el centre ha optat per obrir en el seu horari habitual de dissabtes, de 9 a 2. I ho ha fet, segons els treballadors, per convertir el 12 d'octubre en un dia més del calendari. JOSEP CASALS, facultatiu de la Biblioteca de Catalunya "Donar normalitat en un dia que ha de ser normal, i si algú vol celebrar-ho que ho faci a casa, i no amb desfilades i amb despesa pública i amb faramalla. Nosaltres ja tenim la nostra festa nacional i no hi ha un món que celebri dues festes nacionals. Això de les bicefàlies són estats transitoris que van a la dissolució d'una de les parts." Una altra entitat que avui ha optat per treballar és SOS Racisme. La direcció assegura que és un anacronisme, després de més de 500 anys, commemorar la massacre de l'imperi espanyol a Sudamèrica. Per això aquest és ja el segon any que l'entitat ha optat per complir amb l'activitat habitual. ALBA CUEVAS, directora i portaveu de SOS Racisme a Catalunya "En defensa de la igualtat, en contra de les races... entenem que no hi ha cap raça, per tant és anacrònic parlar del dia de la raça. I sobretot per la defensa dels drets dels pobles llatinoamericans i en aquest cas també del poble de Catalunya." Els socis ho han aprofitat per celebrar l'assemblea extraordinària de l'entitat que ha de marcar les línies estratègiques dels propers mesos.

Aquest és el segon any que SOS Racisme opta per obrir les portes del seu local el 12 d’octubre, com si no fos festiu. De fet, avui hi havia més gent que mai perquè els socis de l’entitat han aprofitat per celebrar una assemblea extraordinària i debatre les línies d’actuació dels propers mesos. La portaveu de SOS Racisme, Alba Cuevas, titlla d’anacrònic el fet de seguir commemorant el que durant tants anys ha estat el dia de la raça, en record de la data del “descobriment” d’Amèrica per part de les naus de Cristòfor Colom. L’entitat s’oposa a aquesta celebració per tal de defensar els drets dels pobles llatinoamericans i també de Catalunya.

La Biblioteca de Catalunya també ha obert aquest matí de 9 a 14 h, en l’horari habitual dels dissabtes. En aquest cas, la iniciativa ha estat d’una trentena de treballadors que s’han organitzat per anar a la feina de manera voluntària i sense rebre hores lliures en compensació. Són un 20% del total de la plantilla, que no vol fer festa avui perquè diuen que Catalunya ja té una diada nacional, que és l’11 de setembre. Aquests treballadors volien haver fet el mateix el dia de la Constitució de l’any passat, però no van tenir temps per gestionar els permisos. La decisió d’obrir avui és d’ells, no pas de la institució, però el director de la Biblioteca els ha autoritzat a fer-ho, sempre que el funcionament fos el normal de qualsevol dissabte.