Una vintena d’estudiants d’ELISAVA, l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, han dissenyat i creat productes i mobles per millorar la qualitat de vida dels residents de la Llar Pere Barnés d’Arrels Fundació, ubicada al barri del Poble-sec. Es tracta d’un espai que acull persones que han viscut al carrer. En 14 anys han passat per l’espai més de 300 usuaris.

La col·laboració engegada entre ELISAVA i Arrels, segons totes dues parts, ha estat positiva pels bons resultats emocionals que han tingut els objectes entre els residents de la Llar Pere Barnés. Objectes útils per al seu dia que s’han dissenyat després de tenir en compte les seves necessitats.

Dissenys totalment personalitzats

Els objectes dissenyats són molt funcionals i venen determinats per les activitats que desenvolupen els usuaris al centre. Una estructura per veure vídeos a l’ordinador amb privacitat, un cavallet lleuger per pintar amb comoditat o una armilla per portar a sobre els objectes personals són alguns dels elements que han fet els estudiants dins l’assignatura que acosta el disseny al vessant social.

La col·laboració, segons la Blanca Callén, professora de disseny de producte d’ELISAVA “ha servit per crear vincles entres els estudiants i aquest col·lectiu, ja que han treballat plegats per aplicar el disseny a situacions reals.”

Un projecte en què guanyen totes dues parts

Per la Núria Redresa, alumna de tercer curs de disseny, “veure que el que estàs fent té importància en altra gent, que li facilita la vida, és molt gratificant.”

És una feina d’equip que ens ajudat a canviar la nostra visió sobre aquesta realitat, cap a bé”
Núria Redresa, alumna tercer curs ELISAVA

Una finestra d’aire fresc

La col·laboració entre ELISAVA i la Llar Pere Barnés es va produir en plena pandèmia. Això va obligar, tal com explica l’educador del centre Daniel Callís, que els usuaris que estaven confinats haguessin de connectar amb els estudiants a través de videoconferència. Tot i les reticències de les primeres connexions, l’experiència “va ser per als residents com una finestra d’aire fresc de l’exterior, molt positiva.”

No sabíem què, però després de les primeres connexions, sabíem que en sortiria alguna cosa bona”
Daniel Callís, educador Llar Pere Barnés

Una col·laboració que ha arribat per quedar-se

La col·laboració entre estudiants d’ELISAVA i residents de la Llar Pere Barnés és la primera vegada que es produeix. Tenint en compte els bons resultats de l’experiència, tant Arrels Fundació com el centre educatiu esperen continuar-la d’ara endavant.