Barcelona començarà aquest estiu una prova pilot per prohibir fumar en quatre de les seves platges. Altres municipis catalans costaners ja fa anys que apliquen restriccions al tabac, amb major o menor eficàcia, durant la temporada de bany. És el cas de l’Escala, Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar i el Masnou.

L’Escala va ser pionera a aplicar restriccions. El municipi de l’Alt Empordà va triar la platja Nova, a tocar de l’espigó d’Empúries, per restringir-hi el tabac l’any 2006. La iniciativa, però, no va arrelar. Segons explica el consistori a betevé, la prohibició va quedar en una campanya de sensibilització: “Sense un règim sancionador, era difícil fer-ho complir”. Els cartells “Platja sense fum” finalment es van retirar.

A Sant Feliu de Guíxols, en canvi, les restriccions al tabac a la sorra s’estan estenent. També en aquest poble insisteixen que l’objectiu de la iniciativa és educar en la salut. El 2012 van decretar dos trams de platja espais sense fum, i tot just la temporada passada van ampliar les restriccions a les quatre platges del municipi del Baix Empordà. Ara en totes hi ha un espai reservat per als no fumadors on “s’adverteix però no se sanciona”, explica un tècnic municipal

Lloret de Mar i el Masnou, espais reservats per a no fumadors

Lloret de Mar té la prohibició vigent des del 2018 també en zones d’algunes platges, i al Masnou també destinen un espai de la platja d’Ocata on està prohibit fumar des del 2016. Barcelona se sumarà a la llista de municipis sense fums a les platges amb la prohibició a les de Sant Miquel, el Somorrostro, la Nova Icària i la Nova Mar Bella.

Prova pilot a Galícia

Pel que fa a l’estat espanyol, Galícia és pionera en la prohibició, amb 162 platges de 66 municipis. En aquesta comunitat autònoma es desenvolupa un projecte pilot del Ministeri de Sanitat fa cinc anys. També a Astúries, Andalusia, Múrcia i les illes Balears hi ha platges sense fum.