Amb el rostre tapat, l'exprofessor d'educació física dels Maristes de les Corts ha arribat a la Ciutat de la Justícia. L'acompanyaven tres agents dels Mossos d'Esquadra de paisà. Responia, així, a la citació del Jutjat d'Instrucció número 6 de Barcelona, que l'ha cridat aquest matí a declarar. Una declaració que s'ha allargat durant tres hores i de la qual no ha transcendit el contingut, però que ha dut el jutge a detenir-lo formalment. Paral·lelament, aquest matí, la família d'una cinquena víctima de presumptes abusos sexuals per part del professor ha presentat denúncia als Mossos d'Esquadra. I podria no ser l'última. El pare de l'alumne que va destapar els fets s'ha presentat a la Ciutat de la Justícia i ha explicat a la premsa que més víctimes s'han posat en contacte amb ell. MANUEL, pare denunciant "Es un degoteo constante, de denuncias, de gente que le ha pasado lo mismo. Ha abusado de gente de fuera del colegio, que me estan llegando denuncias, de otras poblaciones donde este señor iba a extender el soft ball, ese famoso deporte que tenía, que parece que la excusa era el 'shoot-ball' para acceder a los menores". A la tarda, el jutge ha cridat a declarar els dos periodistes d''El Periódico' que van entrevistar l'exprofessor. Han vingut en qualitat de testimonis. Són el fotògraf Josep Garcia i la periodista María Jesús Ibáñez, autors de l'article, publicat avui mateix, en què el presumpte pederasta confessa els fets. A la sortida han explicat que el jutge els ha demanat una còpia de la gravació de l'entrevista. "Se la vol escoltar amb calma. Hi ha 40 minuts de gravació i se l'ha escoltat amb calma. Sobre això decidirà, no ho sé." "Volia aquest aclariment concret d'en quin context el senyor Benítez havia fet aquestes declaracions que nosaltres recollim a l'entrevista que publiquem avui a 'El Periódico'. A l'entrevista reconeix que va abusar sexualment d'alumnes seus, tot i que no n'especifica el nombre. També hi assumeix la seva responsabilitat i diu que ho va fer per pròpia debilitat. Afegeix que espera poder demanar perdó a les víctimes, i s'estranya que els fets hagin tardat tant a sortir a la llum.

Els periodistes autors de l’article són Josep Garcia i María Jesús Ibáñez. Han comparegut davant del jutge al voltant de les set del vespre. Segons han explicat als mitjans a la sortida del jutjat, el jutge els ha demanat una còpia de la gravació de l’entrevista, d’uns 40 minuts, i els ha preguntat sobre el context en què es va produir la trobada. Ells li han explicat, i han assegurat que tot el que els va dir Benítez ha quedat reflectit al que han publicat.

A l’entrevista del diari ‘El Periódico’, publicada avui, l’exprofessor, de 57 anys, reconeix els fets i es mostra disposat a afrontar-ho davant la societat, després de convertir-se a la fe mormona i haver “passat comptes amb Déu” durant els darrers quatre anys. Benítez, que va ser professor d’educació física als Maristes de Sants-les Corts des de 1984 fins a 2011, diu que va abusar sexualment d’alguns dels seus alumnes “per debilitat”, perquè no havia assumit bé la seva homosexualitat, i que sap que està malament. Ara espera tenir l’oportunitat de demanar perdó als nois afectats.

Un dia detingut al jutjat

Joaquín Benítez ha entrat aquest matí al jutjat acompanyat de tres mossos d’esquadra, però no estava detingut. Hi ha acudit voluntàriament. Després de declarar durant més de tres hores, el jutge n’ha ordenat la detenció i ha citat a declarar aquesta tarda, en qualitat de testimonis, els dos periodistes que van entrevistar el professor.

Després de prendre’ls declaració, el titular del Jutjat d’Instrucció número 6 ha deixat l’acusat en llibertat amb càrrecs. Com a mesures cautelars, el jutge li ha retirat el passaport, li prohibeix sortir de l’estat i l’obliga a comparèixer un cop a la setmana a comissaria. També té expressament prohibit realitzar activitats educatives, culturals, recreatives o de qualsevol altre tipus, ja siguin retribuïdes o no, on hi hagi menors.

Ara la qüestió també és saber de quants alumnes va arribar a abusar sexualment Joaquín Benítez. La primera denúncia, la que va fer que l’acomiadessin del col·legi Maristes Sants-les Corts, es va presentar al juny de 2011. Dos anys després, una altra família es va posar en contacte amb l’escola per denunciar els mateixos fets, però finalment no ho va fer. Ara, la querella que ha servit per destapar el cas fa referència a uns abusos produïts l’any 2010, perquè la víctima no s’ha sentit preparat per denunciar fins ara. Però el seu pare ha penjat uns cartells al voltant del col·legi i això ha fet que s’hagin rebut quatre denúncies més. L’última, segons els Mossos d’Esquadra, s’ha posat aquest dissabte al matí. El pare del primer denunciant, Manuel, que avui mateix ha acompanyat la cinquena família a declarar davant del jutjat, assegura que entre 7 i 10 víctimes més s’ho estan pensant.

Segons en Manuel, el degoteig de denúncies podria estendre’s també a famílies de nens que van participar en equips i activitats esportives extraescolars impulsades per aquest professor un cop va ser acomiadat dels Maristes. Aquest pare ha rebut missatges de diverses famílies catalanes que li diuen que els seus fills també van ser víctimes dels abusos. De fet, Benítez havia organitzat per tot Catalunya campus esportius de “shoot-ball”, una especialitat esportiva pràcticament inventada per ell mateix. I els estius dels anys 2014 i 2015, ja sense feina a l’escola, havia fet de socorrista en una piscina municipal i de monitor en un casal d’estiu, segons ha informat el Consell Esportiu de l’Alt Empordà.