Un taller d'estampació de samarretes ha estat la primera activitat del Casal de Joves de Calassanç. Des d'avui i fins al 31 de juliol un centenar de nens participen en aquest casal ubicat a l'Escola Pia de Sant Antoni. Però avui les aules del centre han quedat buides i l'activitat s'ha traslladat al pati. GUILLEM CARERA, responsable Casal de Joves de Calassanç "Oferim una educació no formal a infants i joves de 3 a 14 anys, més o menys. I intentem donar-los una educació que no es dóna a l'escola, una mica d'activitats més mogudes, promovent també una mica l'anglès, l'esport i valors així de companyonia, companyerisme. Bàsicament trencant la rutina de l'escola." A tot Catalunya més de 200.000 nens i joves participaran aquest estiu en colònies i casals, sobretot durant el juny i juliol. El Casal de Joves de Calassanç n'és tan sols un exemple, però aquí també s'ha notat l'increment en la demanda de beques que hi ha hagut aquest any. La Fundació Pere Tarrés, l'entitat d'oci educatiu més gran de Catalunya, ja va iniciar dissabte el primer torn de colònies i avui també ha obert els casals en un estiu, diuen, marcat per les beques. L'entitat ha allargat el període de concessió d'ajuts i espera atorgar 2.500 beques, és a dir, un 50% més que l'any passat. I en el cas de la Fundació Catalana de l'Esplai les sol·licituds s'han triplicat. Totes dues destaquen la importància de les colònies i casals per oferir als nens no només educació en el lleure, sinó també un àpat. Les dues fundacions avisen que les activitats estiuenques són l'única manera de garantir una alimentació adequada a milers de nens.

La Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família preveu que entre els mesos de juny i setembre 200.000 infants i joves participaran en unes 4.000 activitats arreu del país, sobretot en casals de vacances, colònies i acampades.

La província de Barcelona és la que concentrarà més participants, amb uns 119.000 nois i noies repartits en 1.933 activitats. Per quinzenes, la més concorreguda de l’estiu sol ser la primera de juliol, seguida de la segona quinzena de juny.

La Fundació Pere Tarrés i la de l’Esplai donen més beques que mai

Una de les característiques d’aquest estiu és l’augment de les sol·licituds de beques per a colònies i casals. La Fundació Pere Tarrés, l’entitat d’oci educatiu més gran de Catalunya, ha allargat el període de concessió d’ajuts i espera poder atorgar aquest estiu 2.500 beques, un 50% més que l’any passat. En total, l’entitat gestionarà més de 700.000 euros per oferir ajuts.

Per la seva banda, la Fundació Catalana de l’Esplai ha vist com les demandes per a beques per anar de colònies s’ha triplicat i s’ha arribat a les 4.100 peticions. Totes dues fundacions mantenen obertes campanyes per recollir fons per poder sufragar els costos de les beques que han concedit.

Totes dues fundacions destaquen la importància de les colònies, casals o campaments per oferir no només educació en el lleure sinó també per garantir una alimentació adequada a milers de nens.