Amb puntualitat britànica a les 5 del matí l'operatiu especial de neteja ja estava preparat al Parc del Fòrum per dirigir-se a les platges de la ciutat. Durant el trajecte, un vídeo per tenir-ho tot clar. I abans de començar la feina, les últimes indicacions. "Guantes, cristales al tanto, se recoge al máximo todo lo que se pueda, manteniendo la línea, y vamos avanzando. Puede ser que la policía avance más deprisa que nosotros, les dejamos avanzar, y nosotros mantenemos la línea según diga el encargado, de acuerdo?" I a l'hora prevista, els 300 operaris destinats específicament a les platges es posaven en marxa, mentre els que hi han celebrat la revetlla n'anaven sortint. Aquest any, però, l'afluència de gent hi ha estat inferior. Es calcula que hi han passat unes 62 mil persones. Però sempre hi ha qui no vol acabar la festa. MÒNICA VINYETA "Però és que és Sant Joan i a mi tan d'hora doncs no em va bé, no em sembla bé." Tot i així ha estat un desallotjament ràpid. La megafonia ja feia una hora que donava l'avís d'abandonar la platja per donar pas als serveis de neteja. MERITXELL MIQUEL "Ara fem una recollida manual, els operaris van recollint al màxim tot el que poden a mà, i després passen els tractors amb garvelladores, que aixequen la sorra i recullen el que falta, i després passen els camions de recollida a recollir-ho en bosses." I tot plegat en un temps rècord. Aquest era l'aspecte de la platja de la Mar Bella poc abans de les set del matí. En poc menys d'una hora els operaris de neteja ho han deixat gairebé tot enllestit. Diuen que aquest any han pogut treballar més ràpid del que és habitual perquè les baixes temperatures han fet que no s'acomulés tanta gent ni fins tant tard a les platges del litoral barceloní. A la resta de les platges la feina no s'ha allargat fins gaire més tard. A més, als jardins del litoral també hi han estat netejant un grup de treballadors del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció. En total s'han recollit 16 tones de residus que s'han col·locat en més de 80 contenidors com aquest. Tot plegat perquè abans de les nou ja estigués tot a punt. "¡Venga chicos! ¡Vamos que ya estamos! ¡Venga, 200 metros y es nuestra! ¡Vamos!" "Somos los mejores, hemos acabado las playas y hasta el año que viene. ¡Ese verde, ese verde!" I, com cada any, després d'una nit de festa les platges acullen de nou als banyistes més matiners.

La neteja de les platges de Barcelona ha començat puntual a les sis del matí. Precedits de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, que han fet marxar tothom de la sorra, 303 treballadors del servei municipal de neteja s’han desplegat per tot el litoral per recollir les 16 tones de deixalles que hi han deixat tots els que han passat aquesta nit davant del mar. En l’operació també han participat una desena d’operaris del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa de la Generalitat que treballa amb presos en règim obert.

Primer han hagut de recollir a mà tots els envasos i llaunes que s’hi han deixat abandonats, junt amb tota la resta de mostres d’una nit en què la platja ha estat bastant ocupada, tot i que menys que l’any passat: enguany han estat 62.000 les persones que han celebrat el solstici d’estiu sobre la sorra de les platges de Barcelona, mentre que l’any passat van ser 70.000. La causa més evident d’aquesta davallada és la baixada de la temperatura. Aquesta nit costava creure que estàvem donant la benvinguda a l’estiu.

Les deixalles recollides han omplert més de 80 contenidors de camió. Després, un cop els tractors i les garvelladores han netejat també la sorra, abans de les 10 h la platja ja estava a punt per acollir els primers banyistes que han decidit passar-hi el matí d’aquest dia de Sant Joan prenent el sol o fins i tot remullant-se a l’aigua del mar, encara fresca en aquests primers dies de l’estiu.