Finalment han comparegut davant del jutge Fernando Andreu 11 detinguts en l’operació contra el blanqueig i l’evasió de capitals, un més del que estava previst, perquè s’hi ha inclòs l’advocat José Luis Cuervo Calvo, detingut dijous passat a Madrid.

Aquest dissabte ha estat el torn de la suposada cúpula de la trama xinesa, liderada per Gao Ping, que ha estat l’últim a comparèixer i que s’ha negat a declarar. Ho ha fet després que passessin per davant del jutge la seva muller, Lizhem Yang -que se suposa que jugava un paper ben important dins la trama-, i el presumpte responsable de l’aparell extorsionador de la màfia, Hai Bo Li. Cinc dels 11 detinguts que han comparegut davant del jutge també s’han negat a declarar.

Amb les d’aquest dissabte, el jutge Andreu dóna per tancada la primera fase de la presa de declaracions dels detinguts en l’operació Emperador. Durant quatre dies, hi han comparegut 82 detinguts, dels quals 47 han ingressat a presó de forma incondicional, 23 han quedat en llibertat sota fiança i 12 més en llibertat però amb càrrecs.

Més d’un centenar de persones implicades

Feia mesos que la Policia Nacional i la Fiscalia Anticorrupció anaven al darrere d’aquesta trama de blanqueig i evasió de capitals, en què es creu que podrien haver participat més d’un centenar de persones. Aquesta setmana s’han desencadenat les detencions, entre altres raons perquè el presumpte cap de l’organització, Gao Ping, tenia previst tornar a la Xina abans de finals d’any, encara que no li havia dit pas a la seva dona, també implicada en l’entramat.

Els escorcolls duts a terme en diferents localitats espanyoles han permès intervenir 11,6 milions d’euros en efectiu. A Barcelona, la Policia ha escorcollat un habitatge al carrer de Nicaragua i un altre en una finca del carrer d’Aribau. Són els domicilis d’alguns dels detinguts que, entre d’altres, s’haurien encarregat de posar en contacte els ciutadans xinesos amb les persones que els ajudaven a blanquejar diners.

Entre els detinguts en aquesta operació Emperador hi ha l’actor de pel·lícules pornogràfiques Nacho Vidal, que ha quedat en llibertat amb càrrecs, i sa germana, que per poder sortir de la presó ha hagut d’abonar una fiança de 25.000 euros. Se’ls acusa de blanquejar diners de la seva productora mitjançant aquesta màfia d’origen xinès.