MONTSE PINEDA, presidenta del Comitè 1r de Desembre "El que volem denunciar és que no es pot abaixar la guàrdia en la lluita contra el VIH i ara mateix no s'hi estan destinant prou recursos: les entitats encara no hem rebut la subvenció d'aquest any."

Cada 20 d’octubre se celebra el Dia de la Prova de Detecció del VIH. L’objectiu és incentivar la pràctica voluntària del test diagnòstic del VIH en les persones que poden haver estat exposades a situacions de risc d’infecció pel virus. Per això, les 25 entitats que formen part del Comitè 1r de Desembre reparteixen informació al carrer i, en alguns espais, ofereixen la possibilitat de fer-se la prova ràpida del VIH.

Salvar la sida de les retallades

L’acció d’avui de les entitats especialitzades en VIH i sida porta també un missatge reivindicatiu: diuen que tant aquesta prova com el tractament de la sida formen part del dret universal a la salut i que les retallades dels governs català i espanyol estan qüestionant aquest dret. A més de la reducció de recursos disponibles directament al sistema sanitari públic i de mesures com el copagament farmacèutic, que afecten especialment als malalts de sida en tractament, les entitats denuncien que la Generalitat va obrir tot just ahir la convocatòria de les seves subvencions per a l’any 2012.

Les entitats es queixen que, sense finançament, no poden tirar endavant els seus programes d’atenció a persones especialment vulnerables, que no accedeixen a la xarxa oficial d’assistència sanitària. Aquesta acció comunitària ha contribuït a la reducció del 24% en el nombre de diagnosis de nous casos de VIH entre el 2001 i el 2011. Les ONG també han contribuït força en el diagnòstic precoç del VIH: el 2010, el nombre de persones diagnosticades en aquesta xarxa va representar més del 23% del total de declaracions de VIH que es van realitzar a Catalunya aquell any.

Es calcula que un 30% de les persones infectades pel VIH a Espanya no ho saben. A Catalunya, segons dades del Departament de Salut, un terç de les persones infectades no saben que ho estan i un 40% dels nous diagnòstics de VIH es realitza tard. Unes 28.000 persones viuen amb VIH/sida a Catalunya, segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT).