Pilar Ugidos, directora de l’Escola Miquel Bleach, de Sants-Montjuïc, ha explicat a BTV les dificultats que suposa treballar amb més d’un 90 % de l’alumnat procedent de famílies immigrants, de 25 nacionalitats diferents. El jurat dels Premis Ciutat de Barcelona ha volgut reconèixer la bona feina que ha fet el centre amb el projecte Tàndem i que han treballat els alumnes juntament amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya i la Fundació Catalunya – La Pedrera. El guardó el recolliran aquest dilluns a la tarda una alumna, un pare i la mateixa directora.

Ugidos ha apuntat que les escoles haurien de tenir una representació més equilibrada de l’alumnat, en funció del barri on es troben. Afirma que el professorat s’ha hagut d’adaptar a la situació en què es troba el centre, malgrat que confessa que “no és una situació idònia i hi va haver un moment en què ens vam plantejar si això es podia canviar, però no ens correspon a nosaltres. És una decisió política”.

Ugidos també ha dit que “no és natural ser acollidor i empàtic i això s’ha de treballar”. Apunta que “les famílies són essencials i a l’escola les tenim molt presents. Sense el seu ajut no seria possible la integració”.

El 2013 l’Escola Miquel Bleach va rebre la Medalla d’Honor de la ciutat per la feina que s’hi fa de promoció de la diversitat.