Dos gremis artístics, l'Associació d'Idees i l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya, mantenen un pols per definir el futur projecte de gestió de La Escocesa. Fa 12 anys un grup d'artistes, el que ara és l'Associació d'Idees, va ocupar l'antiga fàbrica tèxtil de La Escocesa. Amb pocs mitjans, van remodelar l'interior d'una de les naus i la van adaptar per instal·lar-hi petits estudis de creació. Finalment, l'any 2009 van signar un conveni amb l'Ajuntament per remodelar tot l'espai. VERONIQUE SERFASS, responsable de l'Associació d'Idees "En colaboración con el Ayuntamiento, desde el principio, se concibe el proyecto de La Escocesa como un proyecto de artes visuales." El projecte preveu convertir les dues naus de La Escocesa en un únic espai gestionat per una sola junta. Però aquesta situació va fer un gir sobtat al maig, quan l'Institut de Cultura de Barcelona va signar un nou conveni amb l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya. El nou document cedeix al gremi teatral la nau dos de la fàbrica. L'Associació d'Idees està molesta amb la decisió de l'Ajuntament, perquè afirma que es va fer sense cap mena d'avís previ. VERONIQUE SERFASS, responsable de l'Associació d'Idees "A raíz de esta noticia tenemos muchísimas preguntas y reivindicamos que ya llevamos desde bastantes años, concretamente dos años con la nueva junta." Per la seva part, l'Associació d'Actors reclama un espai fix per crear i formar professionals del teatre i considera La Escocesa una ubicació idònia. JOAN MARIA GUAL, president de l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya "Nosaltres estem disposats a dialogar i, fins i tot, estem disposats a anar a un altre lloc si l'Ajuntament ens el facilita. No és que vulguem especialment La Escocesa, l'Ajuntament ens el va ofertar i ens va semblar bé." Ara serà el nou regidor de Cultura, Jaume Ciurana, qui haurà de fer de mediador entre les dues associacions.

La Escocesa és ara un centre de producció visual de propietat municipal que gestiona l’Associació d’Idees.  Aquesta entitat està molesta amb el consistori perquè considera que el nou conveni significarà “una fragmentació del projecte inicial de La Escocesa”.

De la seva banda, l’Associació d’Actors i Directors reclama un espai fix per crear i formar professionals del teatre i considera La Escocesa una ubicació idònia per fer-ho. Tot i això, diuen que no el volen especialment, sinó que va ser l’Ajuntament qui els va oferir aquest local.