Recuperar patrimoni industrial, com Can Ricart, i donar-li un nou ús és una de les propostes que sorgeixen de la enquesta que han impulsat des de la Taula de l'Eix de Pere IV. Avui s'han posat a debat les respostes amb l'objectiu de definir propostes concretes. Les prioritats passen per crear més equipaments i generar més activitats econòmiques i culturals. Més de 1.300 persones han participat en aquesta enquesta que descriu la situació del carrer de Pere IV. ALBERT MARTÍN, membre Taula de l'Eix Pere IV "Els extrems de Pere IV han quedat en desús, ja sigui per un tipus d'activitat econòmica que s'ha potenciat els últims anys mitjançant el 22@ o ja sigui a nivell urbsnístic la construcció del parc central de Jean Nouvel." Un cop tinguin les propostes definides les traslladaran a l'equip de govern per tal de crear un pla de treball, en què participin els ciutadans i l'administració. Aquí a Can Ricart l'activitat s'allargarà fins al vespre amb tallers tan per adults com per a infants que han de servir per definir com ha de ser l'eix Pere IV. Demà s'ha programat una ruta històrica per aquest carrer. Aquest mes d'abril començaran les obres de reurbanització en aquesta via que s'allargaran 15 mesos. Els treballs preveuen eixamplar voreres, reduir l'espai per a cotxes i crear un carril bici de doble sentit, però per la taula de l'Eix Pere IV aquest projecte és insuficient i calen més reformes. GEMMA CANAL, membre Taula de l'Eix Pere IV "No només volem que deixin maco el carrer sinó que el que volem és que en aquest carrer hi hagi un contingut, hi hagi activitat econòmica, cultural, social i sobretot, volem poder impulsar un altre tipus d'economia." El projecte de reurbanització també preveu recuperar el patrimoni industrial.

Fa mesos que des de l’Eix Pere IV treballen per recollir les propostes dels veïns. Van iniciar un procés participatiu amb una primera fase que consistia en una enquesta. Avui se n’han presentat els resultats i, alhora, s’ha posat en marxa la segona fase del procés, que ha de servir per transformar les valoracions dels veïns en propostes concretes. A l’espai de Can Ricart s’han fet grups de treball i també tallers tant per a adults com per a infants.

La conclusió de l’enquesta és que els extrems de l’eix Pere IV han quedat en desús. Consideren que aquesta situació s’ha produït amb projectes com el 22@ i la creació del Parc del Centre, que deixa sobretot el tram del costat Besòs pràcticament sense serveis. El que reclamen són més equipaments en aquest sector i també serveis. Aposten per recuperar les fàbriques en desús i generar-hi activitats econòmiques i culturals. Es vol conservar el patrimoni industrial i donar-lo a conèixer, per exemple posant panells informatius a cada edifici. Però també deixen molt clar que en aquesta zona no hi volen indústria ni tampoc pisos turístics.

Quan finalitzi el procés participatiu, des de l’Eix Pere IV traslladaran totes les propostes dels veïns al govern municipal. Proposen crear un pla de treball per fer-les efectives, on hi participin ciutadans i administració.

Mentrestant, aquest mes d’abril comencen els treballs de reurbanització del carrer de Pere IV, que s’allargaran 15 mesos. Consisteixen a eixamplar voreres, reduir l’espai per als cotxes i crear-hi un carril bici de doble sentit. Però des de l’Eix Pere IV en reclamen una reforma total i no només urbanística. El que volen és que es posi en marxa un nou projecte que activi tot aquest sector.