La recerca liderada per la investigadora principal del grup de patògens emergents de la fundació IrsiCaixa, Nuria Izquierdo-Useros, ha estat clau en la detecció d’un altre antiviral contra la covid, la plitidepsina, un medicament que s’utilitza contra el càncer. Els resultats es van publicar en un article científic a la revista ‘Frontiers‘ a finals del mes de març i han servit per iniciar assajos clínics de seguretat i efectivitat del fàrmac en malalts de covid. L’estudi que van fer era contemporani a un altre realitzat per l’hospital Mount Sinai de Nova York, que va obtenir resultats similars.
“Gràcies als treballs preliminars que hem fet, conjuntament amb els del laboratori del Mount Sinai, hi ha dades de fase 2 de seguretat d’aquest fàrmac, que ara mateix estan en revisió, per ser publicats en una revista científica. El compost ja s’ha començat a provar en una fase clínica i s’està estudiant la possibilitat d’aplicar-lo per combatre la infecció per coronavirus”, explica la investigadora.
La recerca va començar en plena pandèmia
La investigació no ha estat fàcil. Va començar als laboratoris de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona en plena pandèmia. “Aquest estudi sorgeix de la necessitat que tenien els nostres companys, el març del 2020, per tractar les persones que tenien a l’hospital”, explica la doctora Nuria Izquierdo-Useros.
Necessitaven un fàrmac que funcionés. I van fer un cribratge de fins a 72 medicaments. L’objectiu, trobar-ne un que funcionés… i el van trobar.
En el laboratori van posar el virus de la covid, el SARS-CoV-2, en contacte amb cèl·lules pulmonars i la plitidepsina. Van veure com el fàrmac inhibeix la replicació del virus en aquest tipus de cèl·lules. Però, és clar, una cosa és observar què succeeix “in vitro”, és a dir, en un preparat o model de laboratori, i una altra molt diferent és veure què succeeix “in vivo”, és a dir, dins del cos d’una persona infectada pel virus del SARS-CoV-2. I això és, precisament, el que estan ara investigant.
Coordinat pel Dr. Roger Paredes a l’Hospital Germans Trias i Pujol, conjuntament amb diversos centres, estan duent a terme un assaig clínic en fase 3 de la plitidepsina. El resultat d’aquest estudi haurà d’aportar més evidències de seguretat i efectivitat d’aquest fàrmac.
La importància dels antivirals com a profilaxi
La plitidepsina, com la majoria d’antivirals, només funciona durant la fase de replicació del virus. “A partir d’aquest moment —explica la investigadora Nuria Izquierdo-Useros— de manera natural el mateix sistema immunològic de la persona infectada comença a controlar la divisió del patogen i és aleshores quan la quantitat de virus que tenim a l’organisme va desapareixent progressivament. El sistema immunitari pot ser capaç de controlar la replicació viral”, exposa. I afegeix que “la situació de gravetat de la malaltia a la qual arriben moltes persones no està relacionada, doncs, amb la quantitat de virus present a l’organisme, sinó amb les complicacions associades a la infecció”.
Per tot plegat, la científica de l’IrsiCaixa explica que els antivirals són eficaços en un moment determinat, al principi de la infecció.
Tot i que depèn de cada persona, la “finestra terapèutica” sol ser entre una i tres setmanes. Nuria Izquierdo-Useros afirma que “l’antiviral idoni és aquell que es pot donar de forma profilàctica. És a dir, el que es pot prendre sense necessitat de patir la infecció amb l’objectiu d’estar protegits quan hi hagi una onada de casos. Si es pogués aconseguir, aquest antiviral, seria magnífic”.
Els científics demanen més inversió per a la investigació en antivirals
La investigadora principal del grup de patògens emergents de la fundació IrsiCaixa explica que “per estar preparats per a la pròxima pandèmia necessitem fàrmacs, i malgrat que les vacunes funcionin magníficament, els antivirals evitaran infeccions a aquelles persones que no es puguin o no tinguin accés a les vacunes, o senzillament perquè hagin perdut la immunitat per qualsevol motiu”.
I conclou que “per això és tan important continuar investigant. Si no hi ha investigació en aquest camp, quan arribi la pròxima pandèmia estarem igual, sense eines per defensar-nos”.