El jutge ha decidit arxivar la causa contra tres agents de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra que estaven sent investigats pel cas d’un jove que va perdre un ull durant les protestes postsentència a l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat. Segons la resolució a la qual ha tingut accés betevé, hi ha indicis d’un delicte de lesions però “no existeixen elements incriminatoris” per provar quin dels policies investigats va disparar la bala de ‘foam’ que va impactar contra l’ull esquerre del noi.

El sindicat majoritari dels Mossos, SAP-FEPOL, ha destacat que no s’ha arribat a obrir la via oral contra els agents investigats i ha reclamat que es deixin de criminalitzar el cos de la policia catalana i les unitats d’ordre públic. En aquest sentit, han carregat contra el Centre de Defensa de Drets Humans Irídia i acusen l’entitat d’aprofitar aquest tipus d’incidents per criminalitzar l’actuació de tot un cos policial.

De la seva banda, Irídia ha manifestat que l’arxivament d’aquest cas evidencia que cal millorar els mecanismes de control dels agents dels Mossos i el protocol d’ús de bales de foam. El codirector del centre, Andrés García Berrio, ha dit que per garantir la traçabilitat d’aquestes bales, i, per tant, saber quin policia les llança, es poden implantar mecanismes tecnològics com la geolocalització o l’enregistrament de vídeo i so en cada arma.

Irídia ha donat suport a la família del jove que va portar els fets davant la justícia i ha intentat personar-se com a acusació popular però la seva petició no va arribar a ser acceptada.

Els fets van passar el 14 d’octubre, dia en què es va fer pública la sentència del procés i en què milers de persones van sortir al carrer a manifestar-se en contra. Una de les mobilitzacions va ser la promoguda per Tsunami Democràtic, que va fer una crida a omplir l’aeroport. Allà, Mossos i Policia Nacional van carregar en diverses ocasions contra els manifestants amb material antidisturbis, com bales d’escuma o de goma, en el cas del cos espanyol.