La plataforma Retorn als nostres noms es va crear fa un any amb l’objectiu d’estudiar l’origen de la toponímia dels barris del districte de les Corts i, amb el temps, recuperar els noms genuïns de la zona. La iniciativa està impulsada per veïns, historiadors i experts en nomenclàtor, que asseguren que a les Corts hi ha molts noms que no estan relacionats amb el districte. D’altra banda, asseguren que hi ha una vintena que fan referència a militars, l’exèrcit, la Hispanitat o la dictadura de Primo de Rivera.
Les Corts, un dels últims barris de Barcelona a urbanitzar-se
A començaments del segle XX, a les Corts hi havia moltes zones que encara no estaven urbanitzades. “A mesura que s’anaven fent els carrers, se’ls posava noms i cada règim hi posava els dels seus afectes”, assegura Josep Moran, membre de la Ponència del Nomenclàtor i un dels participants en la iniciativa Retorn als nostres noms. En aquest cas, la urbanització de la zona de Pedralbes va coincidir amb la dictadura de Primo de Rivera i, per això, els va posar noms de militars“, que en la major part eren màrtirs de la guerra de Cuba o de les Filipines o la guerra d’Àfrica”, com ara González de Tablas o el Gran Capità.
Segons Moran, amb la democràcia es van canviar bona part dels noms relacionats amb la dictadura franquista com ara l’avenida del Generalísimo Francisco Franco, que es va passar a dir avinguda Diagonal. La plataforma assegura, però, que encara se’n conserven alguns com el d’Alfambra o Gandesa que fan referència a batalles guanyades pel bàndol nacional. En canvi ―afirmen― es van conservar els que tenien relació amb els militars o amb els Borbó, com és el cas de la Gran Via de Carles III, que es va col·locar durant la dictadura de Primo de Rivera.
Precisament, el nom d’aquest carrer és el primer que Retorn als nostres noms s’ha proposat canviar pel de la ronda de les Corts. De moment, ha recollit les signatures per impulsar que la proposta es debati en el plenari de les Corts. Si s’aprova, el tema passarà a la Ponència del Nomenclàtor i, després, a l’Ajuntament.
Recuperar espais del passat de les Corts
Un dels impulsors de la iniciativa, Marcel·lí Carbó, assegura que bona part del passat rural de les Corts ha desaparegut i molts dels veïns no saben, per exemple, on estaven les masies del barri, les fonts o altres espais com l’antic camp del Barça. Es per això, que volen que amb el temps s’acabin col·locant plaques o altres elements identificatius que permetin als veïns tenir més coneixement del seu barri.