La plataforma Salvem el Carrer Mossèn Amadeu Oller ha plantat verd a l’espai guanyat per als veïns el 1961 com a zona d’estada i que està en risc de desaparèixer per la construcció d’un bloc d’habitatges cooperatius. L’acció del col·lectiu veïnal reivindica que l’espai de 350 m², a tocar de Can Batlló, es mantingui tal com és ara: una vorera ampla amb bancs i diversos arbres i parterres.

En la plantada han participat un centenar de persones, la majoria veïns i veïnes de l’entorn i ha servit per donar a conèixer el conflicte. L’acció ha estat una demostració de força veïnal per salvar un espai verd consolidat i reconegut com a part de la memòria paisatgística de la Bordeta.

Un espai verd aconseguit en l’època franquista

Tot i que aquest petit jardí públic del carrer de Mossèn Amadeu Oller el va cedir l’ajuntament franquista de Barcelona al veïnat als anys 60, segons la regidora de Sants-Montjuïc Raquel Gil “no hi ha cap document als arxius municipals en què consti oficialment aquesta cessió”. Per això, segons la regidora, tot i que consultant l’hemeroteca si hi ha referències a l’espai guanyat per al veïnat, ara mateix el planejament urbanístic permet la construcció del bloc de 40 habitatges cooperatius previst.

L’Ajuntament estudia com resoldre el conflicte i acontentar totes les parts implicades

De fet, i com a resposta a la reivindicació de la plataforma veïnal, l’Ajuntament va encarregar a mitjans de desembre uns informes urbanístics i medi ambientals per valorar i decidir si dona llum verda, o no, a la construcció del bloc de pisos impulsat per la cooperativa Empriu tal com està dissenyat ara. Això implicaria definitivament la desaparició de l’espai verd protegit per la plataforma Salvem el Carrer Mossèn Amadeu Oller.

El compromís municipal és enllestir i traslladar la resolució del conflicte a totes les parts implicades a finals de gener o durant les primeres setmanes de febrer. El portaveu de la plataforma, Pau Domingo, ha assegurat a betevé que volen ser part activa en el problema i ha anunciat que faran arribar una proposta al departament d’urbanisme de l’Ajuntament per salvar el petit jardí.

D’altra banda, el districte de Sants-Montjuïc també treballa amb l’escola autogestionada Arcàdia on reubicar el pati del centre un cop comencin les obres del nou bloc de pisos perquè una part de l’edifici s’ha de construir a la zona d’esbarjo actual. L’escola té la promesa del consistori que es traslladarà al bloc 11 de Can Batlló un cop rehabilitat, una actuació, però, que va per llarg perquè encara no té data d’inici prevista.