L’escola autogestionada Arcàdia i la cooperativa Empriu s’han concentrat aquest dimarts davant la seu del districte de Sants-Montjuïc en protesta pel retard en la rehabilitació del bloc 11 del complex fabril de Can Batlló. Pares del centre escolar i membres de la cooperativa que ha de construir un edifici de cohabitatge amb 40 pisos en terrenys d’aquest complex fabril, denuncien el que consideren desídia de l’Ajuntament i incompliment del calendari acordat. “Demanem responsabilitat a l’Ajuntament per complir els acords i que es facin les inversions necessàries a Can Batlló”, reclama Iván Seguer, de la cooperativa Empriu.

La protesta l’han convocada amb motiu d’una reunió amb el govern de districte sobre el projecte de Can Batlló i hi han participat desenes de persones, que han tallat des de mig matí el carrer de la Creu Coberta en la seva marxa cap a la seu del districte. A més, hi han aixecat una carpa i una barrera amb cotxets infantils per delimitar un espai on s’han fet jocs amb els més petits.

Dos projectes en perill

Asseguren que aquests retards posen en perill els dos projectes. D’una banda, l’edifici de cohabitatge s’ha de començar a construir l’estiu vinent, amb aportacions dels fons europeus Next Generation. Però les obres afectaran una part del pati de l’Escola Arcàdia, que té la promesa del consistori que serà reubicada al bloc 11 de Can Batlló un cop rehabilitat. Com que encara no hi han començat els treballs, tots dos projectes es troben en una situació de paràlisi. La cooperativa s’ha compromès a no iniciar la construcció dels pisos fins que l’escola estigui reubicada. “Volem començar al juny però si encara no s’ha mogut l’Escola Arcàdia, no ho podrem fer i això ens pot afegir un retard d’uns dos anys”, lamenta Seguer.

A l’Escola Arcàdia han trobat col·laboració. “Demanem que es desencalli la situació i es traslladi l’escola al tros del bloc 11 de forma definitiva, i la resta de la nau es rehabiliti quan es pugui“, afirma Noemí Valero, de l’equip educatiu de l’Escola Arcàdia.

Una situació ben diferent és la d’un altre dels edificis de cohabitatges previstos, que ja té llum verda per començar les obres, després d’haver patit també un any i mig de retard.

Volen salvar els arbres i espai verd

D’altra banda, la Plataforma Salvem Mossèn Amadeu Oller denuncia que el projecte dels pisos s’ha fet des d’una mala planificació urbanística per part de l’Ajuntament, que obligarà a retirar els arbres i bancs que els veïns van recuperar per al barri durant el franquisme. Asseguren que va ser la primera gran reivindicació urbanística de Sants i demanen una modificació del Pla General Metropolità que respecti aquest espai. Un fet que, de moment, l’Ajuntament no ho considera. “L’edifici previst trepitja quatre metres i suposa que desapareixerà un espai públic guanyat per la lluita dels veïns. Volem que l’Ajuntament faci els canvis urbanístics que calguin però no podem perdre l’espai”, reivindica Pau Domingo, un dels veïns.

Comparteix a: