Familiars, amics, veïns i companys d’Aurora Chamorro han participat aquest dissabte de la descoberta d’una placa que recorda la nedadora del Natació Poblenou, que va morir l’octubre de l’any passat. El distintiu s’ha instal·lat al passeig de la Memòria, a la rambla del Poblenou, 81.

D’ara endavant, Aurora Chamorro quedarà físicament vinculada a la història del Poblenou i a la de l’engranatge social i associatiu del barri. Entre d’altres, perquè va ser aquí on es va formar una nedadora que va arribar a l’elit en una època en què ser esportista d’alta competició no estava a l’abast de qualsevol, i menys encara d’una dona.

Una referent de la natació espanyola

Aurora Chamorro i Gual (1954-2020) es va formar al Club Natació Poblenou i va destacar en les proves de velocitat d’estil lliure i papallona. L’etapa daurada la va viure en la dècada del 1970, quan va ser campiona de Catalunya en 30 ocasions, i d’Espanya en unes altres 28.

Amb la selecció espanyola va ser internacional en 39 ocasions, i va representar l’equip estatal en els Jocs Olímpics de Munic del 1972, així com també en els Campionats d’Europa del 1970 i els mundials del 1973.

Aurora Chamorro amb l’equip espanyol de natació (CN Poblenou)

Gaspar Ventura, company del CN Poblenou i de l’equip olímpic a Munic 1972, recorda que “per nosaltres, veure que l’Aurora arribava a fer rècords d’Espanya i que arribava als campionats d’Espanya amb facilitat, constatava que era la millor esportista d’Espanya, i això va ajudar molt”.

Molt en el context d’uns anys en què “ella ens va obrir portes [en els circuits de la competició] i ens va demostrar que la gent humil també podia arribar al màxim“.

Una dona humil

La humilitat és la principal virtut que moltes persones del seu entorn en destaquen. I el seu fill, Marc Montia també.

En Marc explica que, quan era més petit, i passejava amb la seva mare per la rambla del Poblenou, “moltes persones la recordaven i em deien: tu saps qui és la teva mare? La teva mare va ser campiona de natació!

Aurora Chamorro
Aurora Chamorro, amb companys del club de natació (CN Poblenou)

Un fet que, relata en Marc, va relacionar amb una capsa amagada que va trobar un dia a casa. Era una capsa “amagada i plena de pols que, quan la vaig obrir, vaig descobrir-hi fotografies professionals d’ella [com a nedadora] i retalls de premsa“. Inicialment va pensar que “era algú que s’hi assemblava molt”, però quan va llegir els titulars va veure que no, que “parlaven de la meva mare” i ho feien destacant les seves proeses esportives.

Però en Marc detalla que quan va agafar el contingut d’aquella capsa i va preguntar-li a la seva mare per aquell capítol “que desconeixia”, la reacció d’ella “no va ser parlar del seu palmarès“. Un “exemple d’humilitat”, insisteix.

Un passeig per al record

El descobriment d’aquesta història vital ha fet posar Aurora Chamorro en context: “Va ser una campiona a les piscines, però també una campiona com a veïna, com amiga i, evidentment, com a mare“, recorda en Marc Montia.

La descoberta de la placa en homenatge a Aurora Chamorro es converteix en el quinzè distintiu —el quart dedicat a una dona— que nodreix de contingut el passeig de la Memòria del Poblenou, a la rambla del Poblenou, 81.

Aquest passeig és una iniciativa de l’Arxiu Històric del Poblenou que, des del 1999, recorda personatges històrics i populars que van néixer, viure o treballar al barri.

Comparteix a: