Els veïns de la plaça de la Farga han replantat i afegit arbres nous a l’antic espai per a gossos, que tot i ser una àrea verda des de fa un quants anys, tenia falta de verd i de manteniment. Un grup de veïns va començar a intervenir a l’espai pel seu compte al gener d’aquest any sense informar de la seva acció a Parcs i Jardins. Mig any més tard, el col·lectiu està en vies de regular l’activitat amb l’Ajuntament que estaria preparant un conveni perquè aquests veïns es facin càrrec del manteniment del jardinet comunitari.

Una ocupació de l’espai públic en vies de regulació

El grup de veïns, amb el suport de l’AV Plaça de la Farga, va netejar l’espai que estava força descuidat després de dos anys de pandèmia i havia quedat malmès a causa dels diferents temporals. Assessorats per experts en jardineria hi han plantat plantes remeieres com romaní i espígol, plantes arbustives com boix, grèvol o cirerers d’arboç, entre d’altres, i alguns arbres com una olivera, una morera blanca i un llorer. “Vam treure bosses plenes d’escombraries i males herbes, però ara l’espai està preciós i millora l’aspecte de la zona”, explica una de les veïnes que s’encarreguen del manteniment de l’espai.

Tot i que l’ocupació de l’antic pipicà es va fer sense el vistiplau de Parcs i Jardins, l’entitat veïnal té ara l’aprovació de l’Ajuntament. De fet, el consistori treballa ara mateix en un conveni de cogestió a la plaça de la Farga. El signaran l’entitat veïnal, Parcs i Jardins i l’associació Mans al Verd. Els veïns s’hauran de comprometre a fer el manteniment de l’espai sota la supervisió de Parcs i Jardins i Mans al Verd facilitarà les formacions i l’accés als recursos didàctics sobre el manteniment de la vegetació. “Fins que no vam començar a plantar molta gent usava aquest espai com una paperera. Ara és un jardí en via d’estar normalitzat, i en tenim moltes ganes”. Diu un dels membres de l’AV Plaça de la Farga, en Daniel Sererols.

Fins que no vam començar a plantar l’espai semblava una paperera”
Daniel Sererols, AV Plaça de la Farga

Una desena d’escocells verds i apadrinats

A tocar del nou jardí comunitari de la plaça de la Farga també llueixen una desena d’escocells verds nous. Estan situats en la vorera muntanya del carrer de la Ferreria i se sumen a les moltes iniciatives que s’han popularitzat els darrers anys a la ciutat. En aquest cas, la majoria de les persones que els han apadrinat col·laboren també en el manteniment del jardí autogestionat.

La plantada d’escocells, expliquen les veïnes, ha millorat molt l’aspecte del carrer. L’activitat a més ha servit per fomentar la relació entre el veïnat, ja que el manteniment del verd dona peu a estones de trobada i de conversa.