JORDI MARTÍ, regidor de Presidència i Territori "Hem fet tot i més fins a l'extenuació. La nostra obligació ha estat i continuarà sent que la fira es faci i entenem que el gruix de les entitats d'aquest món que estan a la FECAC tenen prou experiència i prou implicació com per fer una nova edició exitosa."

El govern municipal ha explicat aquest dimarts a la Comissió de Presidència i Règim Interior quins són els motius per haver adjudicat l’organització de la Feria de Abril de 2015 a la Federació d’Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) i no a la seva fundació.

Segons el regidor de Presidència, Jordi Martí, l’Ajuntament ha fet “el possible i l’impossible” per arribar a un acord amb les dues institucions per tal d’organitzar la Feria de forma conjunta, tal com es va fer l’any passat, amb molt èxit. De fet, en l’edició de 2014 ja es van deixar entreveure desavinences entre la FECAC i la seva fundació, però l’objectiu comú de tirar endavant amb l’esdeveniment va permetre superar les diferències. Però això, aquest any, no ha estat possible a causa del trencament de relacions entre uns i altres. El motiu es remunta en l’expresident de les dues entitats, Francisco García Prieto, acusat de mala gestió i de presumpte delicte d’apropiació indeguda i frau en les subvencions.

Després d’aquesta situació, el govern municipal ha explicat que la seva intenció ha estat en tot moment “garantir que la Feria se segueixi fent a Barcelona i no a altres municipis de l’àrea metropolitana”, i per això s’ha decidit adjudicar l’organització a la federació perquè és on es troben la major part de les entitats, “que són les que realment organitzen la fira.”

Tot i les explicacions, els grups municipals han coincidit a demanar al govern que siguin les dues entitats les que organitzin la Feria de Abril per evitar ombres i opacitats, i sobretot, segons el regidor d’ICV-EUiA, Joaquim Mestre, “aconseguir fer un tall net respecte a la gestió anterior”. Tot i així han valorat positivament els esforços del govern per aconseguir un acord.

Segons el PSC, cal que les entitats resolguin el conflicte intern, que “només perjudica la mateixa Feria”, ha dit el regidor David Escudé. El PP considera que l’Ajuntament hauria d’haver actuat com un àrbitre i fer prevaldre l’interès general per damunt dels interessos de cadascuna de les entitats. Iniciativa, per la seva banda, considera que el govern municipal hauria d’haver condicionat el suport institucional a l’esdeveniment a l’acord entre les dues entitats. I Esquerra ha instat el govern a estar amatent a les futures decisions judicials.