(ACN/Redacció) Diverses entitats memorialistes han demanat formalment al Govern espanyol que la Prefectura Superior de Policia de la via Laietana de Barcelona sigui inscrita a l’inventari d’espais de memòria democràtica, seguint els criteris marcats per la recent llei de memòria democràtica.
Les entitats fan aquest primer pas per reivindicar que l’edifici no aculli més la Policia Nacional i sigui destinat exclusivament a un espai de recuperació i explicació de la memòria democràtica, recordant que va ser un lloc de repressió i tortura de la dissidència antifranquista. Hi han aportat diversos informes i estudis històrics i patrimonials per reforçar aquesta petició.
L’Ateneu Memòria Popular i les entitats memorials, com la Fundació Cipriano García-CCOO de Catalunya, l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, l’Amical de Mauthausen i altres camps, l’Amical de les Brigades Internacionals, Eurom i Irídia, van presentar la petició aquest dimecres a la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica, a Madrid. Aquest dijous han fet el mateix, però a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya.
La presidenta de l’Ateneu, Angelina Puig, ha explicat que l’Estat podria declarar la prefectura com a espai de memòria directament i d’ofici, però com que encara no ho ha fet, ara ho demanen entitats memorialistes.
L’edifici que allotja la prefectura al número 43 de la via Laietana, va ser construït el 1929 i ocupa 4.578 m² repartits en planta baixa més cinc pisos i soterranis. Durant el franquisme va ser la seu de la Brigada Político-Social de la policia, que va efectuar tortures, pallisses, vulneracions de drets fonamentals, amenaces i vexacions a detinguts antifranquistes i altres persones.
Des de fa dècades, les entitats memorialistes demanen que la Policia Nacional es traslladi a una altra seu i que l’espai es destini a la recuperació i explicació de la memòria democràtica.