En aquestes festes de Gràcia s’ha celebrat la primera ruta accessible per a persones amb autisme pels carrers guarnits del barri de la Vila de Gràcia. La visita s’ha fet aquest dijous al matí, l’endemà que s’hagin anunciat els guanyadors del concurs de carrers. Una dotzena de persones, entre infants amb autisme i acompanyants, hi han participat. Tots han coincidit en celebrar la iniciativa.

Han fet un treball previ amb fotografies i pictogrames

La ruta accessible ha començat a la plaça de la Vila i s’ha fet per sis carrers diferents de Gràcia. Abans d’accedir a la zona guarnida, l’entitat Aprenem Autisme, que s’ha encarregat de conduir el recorregut, ha ensenyat als visitants un document amb fotografies i pictogrames del que veuran.

Aquesta, però, no és la primera vegada que el veuen. Prèviament, se’ls ha fet arribar a casa per treballar-lo i per anticipar-se als estímuls que poden rebre i evitar possibles barreres comunicatives i lingüístiques. “Amb els pictogramés és més fàcil seguir que entenguin què es trobaran, què podran veure, si ho podran tocar o no”, explica Cristina Vinagre, una de les mares que ha assistit a la ruta.

La importància de fer-la a primera hora del matí

Un altre aspecte clau és l’hora en què s’ha fet la ruta: les deu del matí. Un horari en què l’afluència de visitants no és massiva. “S’ha fet en un horari més d’hora per evitar que els carrers estiguin tan plens de gent i que sigui un ambient més tranquil, més calmadet”, explica Francesc Manent, de l’entitat Aprenem Autisme.

La ruta accessible es repetirà a les festes de Sants

Aquesta ruta, la primera que es fa, s’ha fet a petició del districte de Gràcia, després que en edicions anteriors ja hagin fet altres activitats inclusives i adaptades. El programa de les festes té disponible l’audiodescripció. A més, el pregó va disposar d’interpretació en llengua de signes.

Aquesta, però, no serà l’única ruta accesible per carrers guarnits que faci l’entitat Aprenem Autisme. Segons l’associació, en faran una de semblant pels carrers guarnits per les festes de Sants el proper 23 d’agost.