La Comissió Europea ha atorgat el Premi de Periodisme Lorenzo Natali a tres dones periodistes pels seus reportatges d’investigació social. La barcelonina Maria Altimira Lazaro és una de les premiades pel seu reportatge d’investigació ‘Abusos als camps de maduixes’, per al diari ‘Ara’.

Altimira ha rebut el premi Europa, dedicat a reportatges publicats per a un mitjà de comunicació amb seu a la Unió Europea, en el seu cas el diari ‘Ara’. Amb la seva investigació, que va fer conjuntament amb els periodistes Quique Badia, David Meseguer i Pablo Tosco, va posar al descobert els abusos laborals i sexuals soferts per les treballadores agrícoles de Huelva. El reportatge intenta mostrar la responsabilitat dels organismes de supervisió pels abusos que es produeixen sota la seva vigilància.

Premi a un periodisme valent

El gran premi l’ha rebut Pari Saikia, pel seu treball sobre l’explotació de les refugiades rohingyes que destapa les motivacions i els mètodes del tràfic de dones a la regió. El guardó al millor periodista emergent ha estat per a Srishti Jaswal per la seva recerca que revela la crisi oculta de fam a l’Índia i la infravaloració del nombre de morts declarades per aquesta causa.

Les guanyadores han estat seleccionades per un gran jurat que han valorat més de 1.100 candidatures de tot el món. Des de fa gairebé 30 anys aquest premi reconeix el periodisme valent parant especial atenció a reportatges convincents i compassius que fan emergir històries rellevants per als reptes mundials a què s’enfronta la societat.