La pandèmia del coronavirus amb el confinament i les restriccions ha augmentat l’exposició dels adolescents i joves a les pantalles, perquè han afavorit que hi puguin passar més hores. Els experts ja fa temps que alerten dels perills i de l’augment dels casos d’addicció al mòbil, les xarxes socials, però sobretot dels videojocs. Són la gran preocupació perquè són molt addictius i permeten apostes encobertes als menors. Per això, demanen que es restringeixi l’accés als adolescents. El contrapunt és que amb el teletreball i el confinament, més pares han detectat que els seus fills tenen un problema.
Els videojocs, el gran problema
Els terapeutes posen el focus en els videojocs i alerten que són molt nocius per als més joves, i que a banda ofereixen molta resistència al tractament. Els experts i la comunitat científica denuncien que cada cop més incorporen formes de joc d’aposta encoberta, i estan permesos menors.
La Unitat d’Addiccions Comportamentals de l’Hospital de Bellvitge alerta que es tracta d’un fenomen creixent i preocupant. La psicòloga clínica i coordinadora de la unitat, Susana Jiménez, afirma que l’ús de videojocs s’ha disparat arreu del món, i que estudis recents ja alerten que el 3 % de la població té una addicció greu.
El 17 % de les consultes que reben són de més petits de 25 anys, i Jímenez subratlla que l’edat d’inici és una variable clau per a l’addicció. “Tenim casos de 16 anys, però també de 12 i en alguns casos té una repercussió clínica molt important en la seva salut”. Sovint els adolescents arriben a la consulta forçats pels pares, i ofereixen molta resistència al tractament.
Són joves que poden passar fins a 16 hores jugant, abandonen els estudis i l’activitat social, deixen de compartir temps amb les famílies… en alguns casos poden fins i tot perdre el control de l’esfínter perquè no deixen el joc per anar al lavabo.
El fundador de Desconnect@ compara l’addicció als videojocs amb altres drogues: “La societat no ho sap. Estem en el punt en què estàvem quan no sabíem els efectes de l’heroïna o el tabac: la gent no sap que els videojocs són perjudicials. Falta molta consciència social”.
Per això demanen una regulació que prohibeixi aquestes pràctiques o restringeixi l’accés als menors, com ja s’ha fet a altres països.
Un hospital de dia per tractar els joves addictes
El programa Desconnect@ tracta joves addictes a les noves tecnologies que necessiten fer rehabilitació. Els pacients tenen entre 14 i 25 anys i fan un tractament intensiu en què els reeduquen en l’ús adequat de les noves tecnologies. Hi van cada tarda unes sis hores i fan teràpia individual i grupal, i també psiquiàtrica quan cal. La directora de l’Hospital de Dia del programa Desconnect@, Eva Gómez Costa, afirma que la pandèmia ha agreujat els casos amb patologies més complicades: “Hi ha hagut un empitjorament significatiu perquè els nois i noies han estat tancats a casa i han tingut molta més predisposició a caure en les seves addiccions”.
En alguns casos, però, el confinament també ha servit per detectar el problema. El fundador de Desconnect@, Marc Masip, ho argumenta: “Els pares han pogut veure els fills de prop més hores i més constantment”. Les famílies han vist comportaments que són símptomes d’una addicció: quan prens el mòbil o l’ordinador al teu fill i es posa agressiu, quan perd el control del temps…
Masip assegura que quan el pacient rep l’alta és més lliure perquè s’allibera de la dependència i pot fer un ús més sa del mòbil i les xarxes socials. “No estem en contra de les noves tecnologies, però sí dels videojocs”.