Les dades de la covid-19 a Barcelona mostren un repunt de contagis en la primera setmana de novembre. Els casos setmanals han augmentat un 45 %, segons els registres de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Però cal mirar la lletra petita i ampliar la perspectiva de les dades. El festiu de Tots Sants afecta els positius detectats els dies posteriors amb més casos confirmats. A banda, la pressió assistencial es manté estable. Si posem l’augment actual en el context de la cinquena onada, les xifres de contagis són realment minses.
De l’1 al 7 de novembre es van confirmar 484 casos nous de covid-19. El balanç no superava els 450 positius des de mitjans de setembre. El primer motiu pel qual no s’hauria de generar alarma és que les xifres no tenen res a veure amb el pic de la cinquena onada, quan es van comunicar 15.000 casos en només una setmana. Ara bé, tot marca una tendència que cal seguir per saber si continua creixent, si baixa o si es manté estable.
Un altre indicador és la positivitat de les proves diagnòstiques fetes. Ha augmentat un punt en una setmana, però se situa en el 2,5 %. Dades baixes, un altre cop. La recomanació de l’OMS és estar per sota del 5 %.
L’efecte dels dies festius en les dades
Habitualment els dies festius comporten una infradetecció de casos, perquè la població marxa fora i s’espera a fer-se un test, perquè hi ha laboratoris tancats… En tot cas, els dies posteriors acusen l’efecte i els positius augmenten. Amb el festiu de Tots Sants, això es veu clarament amb els registres diaris. Des del divendres 30 d’octubre es comuniquen pocs casos. L’1 de novembre només se’n van confirmar 17, mentre que l’endemà van ser més de 100, i el 4 de novembre, també. Per tant, el balanç setmanal s’incrementa.
També cal tenir present que les dades de la covid van tocar fons a principis d’octubre, precisament quan hi havia un altre festiu que alterava les dades, el pont del Pilar.
Menys de 25 pacients crítics a les UCI
Aquest augment del 45 % dels positius no ha suposat un increment de les hospitalitzacions ni de pacients crítics a les UCI barcelonines. Fa sis dies que la xifra es manté per sota de les 25 persones en estat greu a la ciutat. Des del 12 d’octubre, el balanç és inferior als 30 pacients. La situació és semblant al que està passant a Catalunya: els positius han crescut un 22 % però la pressió assistencial és estable.
La taxa de covid s’iguala en totes les edats
El gràfic de positius per covid a Barcelona segons l’edat no mostra grans variacions. Per això les línies de cada grup d’edat estan apilades. És cert que la incidència de covid ha augmentat en la majoria de franges i s’ha duplicat en menors de zero a 14 anys. No obstant això, les dades són baixes. Tenim al damunt la taula una taxa que no va superar els 40 casos per cada 100.000 habitants de l’1 al 7 de novembre en cap dels grups d’edat. En la cinquena onada la incidència era de 2.000 positius entre els joves de 15 a 24 anys.
Si ho vols, pots seleccionar una franja d’edat o més al gràfic per veure’n les dades amb detall i comparar-les.