L’ANC i Òmnium Cultural han defensat la unitat del món independentista i han tornat a apel·lar-la durant la manifestació de la Diada 2019 per aconseguir la independència. Les entitats sobiranistes creuen que la sentència del judici del procés només apunta cap a un objectiu: “Aixafar el món independentista”. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha afegit que “hem vençut el desànim i la divisió”, per respondre a aquells que creien que el moviment independentista s’havia dissolt.

La sentència del judici del procés: “Dura, llarga, busca castigar-nos, venjança i escarni”

Amb la mirada posada en la sentència del judici del procés, Paluzie també ha aprofitat per enviar un missatge cap a les institucions espanyoles que, ha dit, “no respecten la presumpció d’innocència”. A aquest missatge també s’hi ha afegit el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que, tot recordant les paraules de Jordi Cuixart, empresonat, ha dit: “Ho tornarem a fer”. I hi ha afegit que “si amb la sentència del Suprem volen castigar els responsables, que vinguin a trucar a les cases de més de dos milions de persones que vam desobeir col·lectivament”.

“Als nostres dirigents us demanem que no ens desarmeu”

Paluzie ha reconegut que la Diada 2019 ha estat la més difícil de totes les que han organitzat des de l’entitat, perquè s’han fet, ha dit, passos enrere. Des de l’ANC també han demanat als membres del govern català “que no ens desarmeu”, una consigna a la qual el públic concentrat a la plaça d’Espanya li ha respost cridant “ni un pas enrere”. “La via unilateral es desarma dia a dia”.

La camisa blanca de Mauri, en record de Cuixart

Malgrat que es demanava dur la samarreta de color turquesa durant la manifestació de la Diada, Marcel Mauri no l’ha duta. Això ha aixecat polseguera a les xarxes, però, realment, Marcel Mauri ha volgut homenatjar el desè president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que sempre feia els discursos amb una camisa blanca.