El Parc de Sant Martí continua tancat parcialment i els veïns denuncien que la zona s’està deteriorant. Algunes zones es van clausurar al juny, quan es va detectar la presència d’elements contaminants al terra de l’àrea de gossos que s’hi ha de construir. Això també va obligar a aturar les obres de reforma. L’Ajuntament afirma que la situació podria desencallar-se d’aquí a quatre mesos.

Segons ha explicat el regidor de Sant Martí, Josep Maria Montaner, estan en espera que la Generalitat autoritzi l’Agència Catalana de Residus a fer l’informe que ha de permetre reprendre les obres. L’organisme té sis mesos per dictar-lo, i tenint en compte que es va sol·licitar fa dos mesos, els treballs podrien tornar a començar a l’octubre o al novembre. Montaner es mostra optimista: “Esperem que al setembre estigui fet l’informe i que en els mesos posteriors puguem fer les obres”. El regidor també ha anunciat que les actuacions a l’àrea d’esbarjo per a gossos duraran uns cinc mesos. El primer pas consistirà a retirar un metre i mig o dos metres de terra per renovar-la i, posteriorment, s’adaptarà l’espai —que tindrà vegetació nova i més arbres—.

També es rehabilitaran la zona d’horts urbans i la de jocs infantils —on també es van detectar contaminants tot i que a nivells més baixos—. En aquest cas, els treballs duraran una setmana.

Els veïns reclamen rapidesa

La interrupció de les obres preocupa els veïns, sobretot perquè afirmen que la zona s’ha degradat des que es van aturar els treballs. Al juny, la futura àrea de gossos es va envoltar de tanques, moltes de les quals van caure a causa del vent o actes vandàlics. I tot i que no s’hi hauria d’accedir, no és estrany veure-hi algú passejant el gos. L’Ajuntament ja ha pres mesures al respecte i ha tornat a assegurar el perímetre arreglant les tanques malmeses. El president de l’Associació de Veïns de Sant Martí, Toni Santos, demana “que s’escurcin al màxim els terminis d’execució”. “Quan ho tens tot empantanegat i, cada vegada, vas retrocedint en comptes d’avançar és normal que la gent es posi nerviosa”, reflexiona sobre les queixes dels veïns.