Tres pacients amb lesions completes de medul·la poden mantenir-se dempeus i fer petites passes amb caminador i l’ajuda dels tècnics. És el resultat de la nova teràpia que s’ha aplicat a dos centres nord-americans. Consisteix a implantar un xip a la medul·la espinal per sota de la lesió que fa petites descàrregues elèctriques. Així s’estimulen les neurones de la zona. A banda, els pacients han realitzat una rutina estricta de rehabilitació.

A Catalunya, l’Insitut Guttmann estudia aplicar aquesta teràpia. En lloc d’implantar un xip, ho faria a través de descàrregues externes amb elèctrodes, un sistema menys invasiu que el nord-americà. Ara per ara, esperen que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris aprovi el tractament, un permís que podria arribar al novembre. A partir de llavors, el centre, situat a Badalona, iniciaria l’assaig clínic amb uns 30 o 40 pacients.

El tractament, segons explica el director docent de l’Institut Guttmann, Joan Vidal, consisteix a combinar teràpies. “Seria un tractament multimodal, a banda de les descàrregues es faria rehabilitació per augmentar la plasticitat del sistema nerviós, complementat amb fàrmacs que ajudin a l’excitabilitat del sistema nerviós“, explica.

Un primer pas per tornar a caminar?

Fins ara les lesions medul·lars es consideraven “permanents i irreversibles”. De fet, consisteixen en una desconnexió entre el cap i la resta del cos. Els investigadors pensaven que les teràpies per incrementar la mobilitat dels pacients havien de reconnectar ambdues parts. Aquest nou tractament obre una nova porta i aporta esperança a les persones que van en cadira de rodes.

Ara bé, segons Vidal, cal ser molt curós. “Encara és agosarat pensar que els pacients podran caminar com nosaltres entenem el fet de caminar, hem fet un gran pas però hem de posar tots els esforços i invertir més en ciència i programes concrets per anar més de pressa”, afirma. Els propers anys seran clau per saber fins on poden arribar a millorar els pacients paraplègics amb aquesta teràpia.

Comparteix a: