ANTONI COMÍN, conseller de Salut "Que aquesta raó és tant poderosa que només per aquesta raó entenem que hi haurà l'acord que ens permetrà tenir uns pressupostos, no contemplem una altre escenari" DAVID ELVIRA, director de CatSalut "Davant la demanda de la prioritat gestionava l'especialista, de la prioritat que venia informada per la primària. Aquest cop el primària, dins la seva cartera de prioritats, sap què és més prioritari, per tant, ho podrà posar directament a l'agenda de l'especialista sense que l'especialista hagi participat de la decisió. Aquest és un element d'apoderament de la primària molt rellevant"

El Pla integral per a la millora de les llistes d’espera inclou les actuacions que preveu dur a terme el Departament de Salut per tal de reduir els temps d’espera dels pacients per ser atesos. Antoni Comín, conseller de Salut, ha explicat les actuacions, però ha alertat que per dur-les a terme s’han d’aprovar els pressupostos.

El pla preveu reduir a la meitat el temps d’espera per a proves diagnòstiques i en primeres visites a un metge especialista. També es preveu reduir un 10 % el nombre de pacients que esperen ser intervinguts quirúrgicament. Comín ha dit que perquè això sigui possible calen 100 milions d’euros addicionals i, en cas de tirar endavant, les mesures seran una realitat al cap d’un any de l’aprovació.

Si el pla entra en funcionament, es preveu que els centres de SISCAT augmentin en més de 20.000 les intervencions quirúrgiques, fet que suposa un increment del 6 % respecte a l’activitat actual. També es planteja poder realitzar 30.000 proves diagnòstiques més i que el temps mitjà d’espera passi de 71 a 35 dies. Les consultes externes s’incrementarien, per la seva banda, en més d’un 6 %, i amb un temps mitjà d’espera de 82 dies, en lloc dels 163 dies d’ara.

Comín ha explicat que el punt negre de les llistes d’espera són les operacions de pròtesi de genoll, ja que el 38 % dels pacients han d’esperar més de sis mesos per ser intervinguts.