La pandèmia del coronavirus ha impactat sobre la salut de la ciutadania en general, i de les persones que pateixen addiccions, en particular. En un any marcat per les restriccions i les dificultats econòmiques, les persones amb addicions són especialment vulnerables, i dins aquest col·lectiu, les dones són les més perjudicades. Segons alerta Projecte Home, elles afronten situacions de major dependència econòmica, més trastorns mentals, menys suport famliar, major estigma social i més invisibilitat que els homes.

De fet, els homes representen gairebé el 85 % de les persones ateses i les dones només el 15 %. Segons l’ONG, això s’explica perquè elles consumeixen drogues legals (sobretot alcohol) i, a més, ho fan en solitari i a casa. Això contribueix a invisibilitzar i cronificar aquestes situacions de consum que en els homes són més fàcilment detectables.

El 57,8 % de les dones addictes tenen un trastorn mental

Una altra de les xifres que destaquen és que moltes d’aquestes dones pateixen algun trastorn mental, concretament el 57,8 %. A banda, la situació econòmica també és més precària. Una de cada dues (el 51,2 %) depenen de l’atur, pensions i altres prestacions socials, mentre que en els homes la xifra se situa en el 37,1 %. Això, malgrat que elles tenen un nivell d’estudis més elevat.

A banda, la mitjana d’edat les dones que inicien un tractament és més alta (41,3 anys) que la dels homes (39,3). Una diferència que atribueixen a la major dificultat que tenen per accedir als tractaments.

La cocaïna, la substància més consumida

Tot i que les dones consumeixen més alcohol, la cocaïna continua sent la substància principal de consum, en el 50,8 % dels casos. El 35,2 % de les persones que van demanar ajuda el 2020 ho va fer per addicció a l’alcohol. Segueixen l’heroïna (4,5 %), el cànnabis (3,6 %) i les ludopaties o altres conductes addictives (2,2 %). La majoria de persones ateses consumeixen més d’una droga, tot i que hi ha una substància de consum predominant.

El 5,1 % de les persones addictes són portadores del VIH.

L’informe anual de l’any de la pandèmia

Totes aquestes dades s’han fet públiques amb la presentació de l’informe anual del 2020 en què l’ONG ha atès 1.279 persones. La xifra és similar a la del 2019 i notablement més baixa que la del 2018, quan van atendre 1.523 persones.

Amb l’inici de la desescalada, Projecte Home va explicar que durant la desescalada va disparar les peticions d’ajuda, després d’una davallada molt gran pel confinament domiciliari.

Per contra, el fet d’haver d’estar tancats a casa també ha estat una oportunitat perquè algunes persones han acceptat que tenen una addicció i han fet el pas per demanar ajuda.

L’entitat ha hagut d’adaptar els programes d’atenció a les mesures covid, combinant l’atenció presencial amb la telemàtica. També s’han creat serveis nous per fer front a les addiccions i necessitats sorgides arran de la pandèmia.

Garantir la reinserció social, el repte principal

Des de Projecte Home remarquen que més enllà del tractament de l’addicció, cal garantir la reinserció social. Per això, demanen a la societat i a les administracions suport per donar oportunitats a les persones que estan en una fase avançada del tractament. En aquest sentit, subratllen que trobar una feina, accedir a un habitatge o la pràctica d’esport són part del procés de recuperació.

El testimoni de dues dones rehabilitades

Durant la presentació han compartit experiència la Maria i la Rocío, dues dones que han fet la rehabilitació en aquesta entitat. La Rocío acaba de rebre l’alta i assegura que quan va arribar a Projecte Home (al novembre del 2019) “havia tocat fons”. Gràcies a la teràpia ara té una vida estructurada, uns valors i ha aconseguit recuperar-se.

Abans rebutjava la malaltia i ara he après a abraçar-la. No només he deixat de consumir, he crescut com a persona
Maria

La Maria ha assegurat que és alcohòlica i que durant la pandèmia va recaure després de 23 anys. El juliol del 2020 va demanar ajudar a Projecte Home i va començar la rehabilitació. Un procés que reconeix ha estat molt dur, però que l’ha ajudat a créixer.

Comparteix a: