L’antic recinte fabril de Palo Alto, al Front Marítim del Poblenou, es reformularà a partir de l’any que ve. A l’abril venç la concessió que durant 20 anys ha portat la Fundació Palo Alto i l’Ajuntament ja ha dissenyat nous criteris per reorientar aquest espai de titularitat municipal. Ara acull les oficines d’una vintena d’empreses relacionades amb el disseny que no està clar que continuïn. El consistori vol que hi hagi espai per a un viver d’empreses, projectes comunitaris d’art i cultura del districte de Sant Martí, i una casa taller per a persones vulnerables.

Palo Alto és propietat municipal des del 1994. El recinte industrial, d’uns 8.400 metres quadrats, data del 1875 i està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local. La Fundació Privada Centre de Creació Artística i Cultural Palo Alto s’ha encarregat de la gestió i rehabilitació d’aquest espai des del 1997. La concessió venç l’abril del 2018 i no es pot prorrogar. Per això, el consistori ha elaborat un nou plec de clàusules per treure a concurs la nova concessió amb la voluntat de conservar l’esperit creatiu de Palo Alto i alhora obrir al barri aquest equipament municipal.

Amb el nou concurs, l’Ajuntament limita a un 30 % de tot el recinte l’espai destinat a projectes de disseny i creació artística, que s’hi podran estar cinc anys amb possibilitat d’una pròrroga de dos anys i mig més. El consistori hi vol, a més, un viver d’empreses com els que té Barcelona Activa però destinat a joves emprenedors en el camp del disseny i l’art. En aquest cas, s’hi podran estar tres anys amb opció a cinc. L’Ajuntament també reservarà un espai a projectes comunitaris i associatius d’entitats de Sant Martí. 

Una de les naus, amb entrada pel carrer dels Ferrers, quedarà fora de l’àmbit del concurs. És la que acollirà una casa taller, un projecte pioner a la ciutat. Estarà destinada a persones amb situació de vulnerabilitat, que hi podran passar estades curtes amb l’opció de viure i treballar en el mateix espai.

El futur incert del Palo Alto Market

Un dels fenomens que més visibilitat ha donat al recinte és el Palo Alto Market, que se celebra el primer cap de setmana de cada mes. La continuïtat dependrà del nou concessionari de l’espai, tot i que al consistori no li agrada que es faci pagar entrada per accedir a un recinte municipal. Palo Alto acull també des de fa anys les oficines del dissenyador Javier Mariscal. L’Ajuntament recorda que si vol continuar allà s’haurà d’ajustar als nous criteris.

Reaccions entre l’escepticisme i la incertesa

Els responsables del districte de Sant Martí han explicat en una reunió les línies mestre de la futura concessió de Palo Alto tan a la gent que hi treballa com als veïns. Entre els afectats hi ha més de 400 treballadors d’una vintena d’empreses que ara mateix no tenen assegurada la continuïtat al recinte. Alguns d’ells es mostren escèptics per la nova proposta, alguns la veuen amb bons ulls  i d’altres defensen el seu dret a seguir treballant a Palo Alto. També hi ha divisió d’opinions entre les associacions de veïns. Mentre que l’Associació de Veïns del Poblenou veu el projecte com una oportunitat, la de Diagonal mar denuncia que és una enganyifa que no dona resposta a algunes de les necessitats dels qui viuen al barri.