Aquest any fa 157 anys que es publica de forma continuada aquest almanac a Catalunya. Es tracta d’una publicació anual que conté informació agrícola, astronòmica i sobre cultura i tradicions catalanes: dites populars, les dates de les  fires i mercats o les festes majors de tots els municipis de Catalunya.

El primer exemplar es va publicar el 1861. L’any 1874 se’n va canviar la portada inicial amb una roda perpètua, que encara es manté avui en dia. Aquesta roda, extreta d’un tractat agrícola de l’entorn de l’any 1600, preveu els anys fèrtils o estèrils en referència als cultius. Per saber-ho cal comptar en sentit horari, començant per la casella que correspon a l’any 2000, i fer correspondre cada casella a un any. Segons aquesta roda l’any 2018 serà un any fèrtil.

Calendari de pràctiques de cultiu i de consum de fruita i verdura de temporada

El ‘Calendari dels Pagesos‘ s’ha encarat recentment cap a un públic més jove o urbà. Resulta d’utilitat per a les persones que visquin a la ciutat i cultivin un hort urbà o simplement tinguin interès per l’agricultura ecològica i els productes de temporada. En aquest sentit, a banda del clàssic calendari amb informació astronòmica i el santoral, també podem trobar-hi un calendari de pràctiques agrícoles, que ens diu què cal plantar al camp o a l’hort mes per mes; i, a banda, tot pensant en els consumidors i les persones que freqüenten els mercats, s’ha inclòs un calendari de fruites i verdures de temporada, útil per tal d’afavorir el consum de productes de  proximitat, més sostenibles.

Previsió meteorològica setmanal

Malgrat que pugui sobtar, el calendari també incorpora una previsió meteorològica setmanal per a tot l’any 2018. El seu editor, en Joan Tomàs, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que els pronòstics es fan amb observacions acumulades al llarg dels anys, però també tenen en compte les dites i els coneixements populars.

Com serà el temps de l’hivern?

Segons Tomàs, gener i febrer seran poc plujosos i no serà fins a finals de febrer o principis de març que tindrem precipitacions abundants, de neu a les muntanyes.

Paradoxalment, aquesta previsió a llarg termini per a l’hivern no dista gaire del que anuncien els models estacionals de l’agència nord-americana NOAA i de l’AEMET, els quals anuncien un hivern més aviat eixut. Aquests mapes tècnics, per contra, parlen d’un hivern menys fred de l’habitual, a diferència del que anuncia el ‘Calendari dels Pagesos’, que l’entreveu amb temperatures baixes.

A continuació podeu escoltar la secció sencera amb les explicacions d’en Joan Tomàs, enginyer agrònom i editor del calendari, a ‘El matí de Barcelona’,  a betevé 91.0 fm: