La ciutat imaginària tindrà un centre mèdic, un laboratori, un centre de recerca i un parc tecnològic on els més petits es poden convertir en metges, infermers, tècnics de laboratori, enginyers de robòtica, oftalmòlegs o posar-se en la pell d’altres professions. També s’habilitarà un canal de televisió per descobrir com funciona el periodisme. Els nens i joves podran convertir-se en constructors o arquitectes i conviure en una casa que construiran ells mateixos. Fins i tot es posaran en pràctica tasques d’atenció a les persones, com mestres, cuidadors de gent gran i botiguers.

El director de Negoci Propi de Fira de Barcelona, Salvador Tasqué, ha assegurat durant la presentació d’aquest dimarts que la Ciutat dels Somnis és un pas endavant del Festival de la Infància cap a “un nou model adaptat als nous temps, on els nens, més enllà de passar-s’ho bé, podran aprendre i experimentar”. El nou festival comptarà amb la presència de l’Ajuntament, però no hi haurà cap estand amb l’Exèrcit ni la policia.

Sense etiquetes de gènere

Els esports també seran protagonistes amb l’habilitació de camps de futbol i pista de bàsquet de la fundació del F.C. Barcelona, i es fomentaran els equips femenins. De fet, una de les principals apostes del certamen és que els infants puguin veure’s emmirallats en totes les professions, sigui quin sigui el seu gènere i fugir d’esterotips.

Es visibilitzaran especialment les professions tradicionalment dutes a terme per dones, com les de les cures a gent gran i infants, que tenen un gran impacte social. Per això, diuen, no comptaran amb professions que fins ara ocupaven un paper protagonista, com la policia i el bombers.

El punt de trobada d’aquest saló serà la plaça principal on hi haurà diverses activitats programades. Espectacles de màgia, titelles i teatre. També s’instal·larà un parc que creuerà la plaça. Aquí els petits i grans podran decorar l’espai amb ornaments florals i podran pintar façanes.

Els infants ja no seran consumidors

“El gran salt que fa el festival és deixar de considerar els infants com a consumidors de productes”, ha explicat Laia Ortiz. En aqueta ocuasió, doncs, les empreses privades que tinguin un estand a la Ciutat dels Somnis hauran d’oferir activitats pedagògiques, totes supervisades per educadors, i en cap cas considerar als nens com a consumidors de productes.

Fins ara el Festival de la Infància s’allargava nou dies. En canvi, la Ciutat dels Somnis estarà quatre dies en marxa. Això farà que el cost de l’entrada sigui més econòmic i passi de 12 a sis euros. A l’octubre l’Ajuntament ja va avançar que el festival tindria activitats més educatives que l’anterior saló.