Tant els pagesos de la zona agrícola del Prat com la Unió de Pagesos tenen clar que la proposta de Foment que preveu expropiar i inundar fins a 90 hectàrees de terreny agrícola, per compensar l’impacte mediambiental de l’ampliació de la pista de l’aeroport, no té ara mateix gaire sentit.

Volen dissimular la destrossa mediambiental que faran i fer-ho amb zones artificials inundades crec que és bastant ridícul”
Xavi Oliva, secretari de la Cooperativa Agrícola del Prat

Xavi Oliva és secretari de la Cooperativa Agrícola del Prat i creu que la proposta de Foment respon només a un rentat de cara per mirar de justificar una ampliació de l’aeroport injustificable. “Els que pagarem els plats trencats som els pagesos. Volen dissimular la destrossa mediambiental que faran i fer-ho amb zones artificials inundades jo crec que és bastant ridícul. És terra conreable i productiva i hi ha unes empreses i uns negocis al darrere. Això no es pot menysprear ni deixar de valorar a l’hora de fer aquestes propostes.”

Oliva també alerta que ja han tingut males experiències amb altres expropiacions, com les del Pla delta, quan els van pagar els terrenys a un preu molt baix. Els pagesos insisteixen que en ple desafiament del canvi climàtic la pagesia de proximitat és essencial i no es pot posar en perill.

Protegir el Parc Agrari del Baix Llobregat

La Unió de Pagesos insisteix a recordar que defensar la protecció del Parc Agrari del Baix Llobregat és més necessari que mai, “tenint en compte que és l’espai de producció d’aliments més important de l’àrea metropolitana de Barcelona i que la societat valora la producció agrària local i els circuits curts de comercialització”.

En una nota, el sindicat demana a la Generalitat que “es posi les piles en l’aprovació de figures de protecció com el pla sectorial agrari del Baix Llobregat”. Paral·lelament també considera que el parc agrari necessita un pla de gestió i desenvolupament que posi al dia les mesures necessàries que garanteixin la viabilitat de l’activitat agrària.

La Unió de Pagesos també defensa que, “en el marc d’aplicació de les directrius de la Unió Europea, el parc agrari sigui integrat com a part de la infraestructura verda“.