Que els turistes es facin fotografies amb les estàtues humanes de la Rambla és una imatge molt habitual. Però que tirin una moneda per fer-ho, malauradament, no és tan freqüent. "Cuando van a tirar la moneda se lo piensan mucho y pasan." Per això algunes estàtues creuen que la solució és establir un preu mínim per a tothom qui vulgui fer-s'hi fotografies. Una proposta que han fet arribar a la síndica. MARIA ASSUMPCIÓ VILÀ, síndica de Greuges de Barcelona "A la gent li demanes la voluntat i a vegades és zero, i ells tenen moltes despeses... Ara ens ho estudiarem." Bona part de les estàtues creuen que la gent no valora prou la seva feina a peu de carrer, però no totes són partidàries d'exigir una quantitat de diners. Més aviat, diuen, és una qüestió d'educació i conscienciació. "Més que posar un preu mínim haurien de saber que vivim del que ens donen, pensen que ens paga l'Ajuntament però això no és veritat." D'altres creuen que el problema real va més enllà i que té a molt veure amb les mesures que ha pres l'Ajuntament, des de la reubicació a la Rambla de Santa Mònica fins al fet de fer-los pagar l'IVA. "Si una persona quiere homenajearte por tu trabajo no se tiene que cobrar IVA. Esto no es un negocio." Sigui com sigui l'Ajuntament ja ha avançat que no permetrà que els turistes hagin de pagar per poder-se endur un dels records més típics de Barcelona.

Aviat farà dos anys que les estàtues de la Rambla se les va reubicar a la part baixa del passeig i aquests artistes busquen solucions per mirar d’augmentar els ingressos. Un d’ells ha proposat que fer-los una foto tingui un preu mínim fixat i no la voluntat, com fins ara. Un dels artistes ja ha fet arribar la mesura a la síndica de greuges.

La majoria de les estàtues coincideixen que la gent valora poc la seva feina, però són conscients que treballen al carrer i que les propines que deixen els curiosos són absolutament voluntàries. Ara bé, creuen que caldria “explicar d’alguna manera que nosaltres vivim de les donacions de la gent”, explica un dels artistes. Una tasca gens fàcil tenint en compte que la majoria són turistes. Tot i així la majoria no són partidaris d’establir un preu mínim perquè asseguren que seria contraproduent.

A més, recorden que la situació de crisi que estan vivint respon a les mesures que ha aplicat l’Ajuntament en els darrers temps, des de la reubicació a la part baixa de la Rambla fins al fet de fer-los pagar l’IVA. Per això reclamen que se’ls tingui més en compte perquè en el fons, diuen, estan contribuint a millorar un dels passejos més emblemàtics de la ciutat.