L’Ajuntament i diferents organitzacions promouen el Pacte del Temps com una iniciativa per tirar endavant 57 mesures que permetin millorar la conciliació de la vida professional i laboral i que ajudin a organitzar millor el dia a dia.

L’acord engega també una campanya informativa sobre la importància de dormir les hores necessàries i fer els àpats en horaris saludables. Especialment en els nens, amb diversos estudis que mostren que si els infants dormen una hora menys de la necessària, això ja té impacte en el seu rendiment escolar.

Desconnectar de la feina fora de l’horari laboral

Aquesta iniciativa està coordinada per Barcelona Activa, que també assessorarà les empreses perquè puguin aplicar les mesures necessàries de la reforma horària. S’impulsaran propostes concretes perquè els treballadors puguin desconnectar de la feina fora del seu horari laboral, especialment pel que fa a l’ús del mòbil o els correus electrònics. L’acord preveu que les empreses facin plans de millora del temps amb borses de flexibilitat horària. 

Una escola bressol oberta fins a les 19 h

Entre les mesures que s’impulsaran, una prova pilot a l’Escola Bressol Municipal Aurora, al Raval. A partir del gener del 2109 es posaran en marxa dos horaris, un de matí (9 a 13 h) i un altre de tarda, que oferirà dues hores més que la resta d’escoles bressol (de 15 h a 19 h). L’objectiu és adaptar-se als diferents horaris laborals de les famílies.

Una de les empreses que participa en aquest projecte és betevé, que avançarà els horaris de la seva graella per adaptar els horaris a la nova organització del temps. Per exemple, el ‘btv notícies vespre’ s’avançarà mitja hora, de les 20 h a les 19.30 h, i, a més, s’emetran càpsules informatives amb consells, per exemple, per ajudar els nens a anar a dormir d’hora.

En total són 57 mesures que se sumen a una dotzena que ja estan en marxa, com els Patis escolars oberts per oferir espais de lleure els caps de setmana o durant les vacances escolars, també ‘Temps per a tu’, que fomenta el lleure entre les persones amb discapacitat i els cuidadors.

Al Pacte del Temps s’hi han sumat la PIMEC, Foment del Treball, els sindicats UGT i CCOO, la Taula del Tercer Sector, la FAVB i l’Observatori de la Dona, entre d’altres.