La Setmana Santa és una festivitat que, a diferència d’altres com Nadal, fluctua en el calendari i no se celebra sempre en la mateixa data. De fet, just després de la primera lluna plena de la primavera, el diumenge següent és Pasqua. Per tant, és una festa que segueix el cicle lunar i que està carregada de simbolismes i tradicions: els padrins regalen la mona als fillols i els infants pinten ous. Però… quin significat tenen aquests costums? N’hem parlat amb el folklorista i escriptor, Amadeu Carbó, que apunta que es tracta d’una qüestió de vida.

Hi ha qui veu en l’ou els quatre elements: l’aigua, la terra, l’aire i el foc. Simbòlicament, sempre transmet vida.
Amadeu Carbó, folklorista i escriptor

En el cristianisme, amb l’entrada de la primavera i la fi de la natura somorta, se celebra la resurrecció de Jesucrist, o la vida eterna. I, precisament, la vida, és el que simbolitza l’ou de pasqua, segons Carbó.

La societat actual ja no llegeix els símbols

Amb el pas del temps, Carbó apunta que les noves generacions han deixat de llegir els símbols com ho feien els nostres avantpassats i s’han quedat amb l’aspecte més estètic. Per exemple, la mona ha evolucionat i cada vegada és un dolç més elaborat, sovint caracteritzat pels personatges icònics del moment. Més enllà de tot això, el seu nom prové de l’àrab clàssic i vol dir regal o obsequi. Quan el padrí la regala al fillol està renovant un compromís amb la família.

Ous de Pasqua ucraïnesos: colors amb significat

En l’estètica que esmenta Carbó, en cultures d’arreu, com la ucraïnesa, els colors tenen significats implícits. L’Associació Ucraïnesa Djerelo a Barcelona destaca per decorar els ous de Pasqua molt detalladament. L’Olha Dzyuban, la presidenta de l’associació, explica a betevé que els colors foscos simbolitzen “la terra que ens dona menjar”. D’altres com el groc, el vermell o el blanc tenen el significat implícit de la salut, l’amor i “les coses bones”.

A Ucraïna, a més de decorar els ous en detall com a ritual indispensable de la Setmana Santa, ho acompanyen de tiberis per “celebrar la vida”.

Comparteix a: