Foto: Wikipedia

L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha explicat aquest divendres que el risc d’exposició per contraure la malaltia de Creutzfeldt-Jakob és baix. L’expert ha publicat un fil a X (antic Twitter), l’endemà que hagi transcendit que s’ha obert una investigació per aclarir la mort d’un científic de la Universitat de Barcelona després de desenvolupar símptomes d’aquesta malaltia que estava investigant. Mitjà demana no emetre judicis precipitats i puntualitza que el contagi és per una punxada i no per via aèria.

En concret, segons detalla l’epidemiòleg, la infecció es pot produir per una punxada accidental quan es manipulen les mostres, o bé per ingestió oral. També detalla que es tracta d’un fenomen poc habitual, i cita dos exemples de dos investigadors que van morir després d’infectar-se de forma accidental amb una agulla. Un dels casos es va produir a França el 2019, i l’altre, el 2016 a Itàlia.

El protocol prohibeix la manipulació d’algunes mostres segons el tipus de laboratori

També detalla que hi ha uns protocols que permeten la manipulació d’algunes mostres a determinats laboratoris, però que també hi ha restriccions i prohibicions.

L’epidemiòleg detalla que els teixits amb més concentració de prions comporten més riscos. En concret, les mostres de risc més baix són les de pacients infectats, i en canvi, les de ratolins experimentals comporten més riscos perquè els prions s’han manipulat i s’han fet créixer fins a una alta concentració.