L’Ajuntament ha ordenat precintar el local de l’ONG Enriquezarte, aquest divendres, 1 de març. L’espai està ubicat al carrer del Teide, 26, al Turó de la Peira. Segons ha detallat el consistori a betevé, s’han fet diverses inspeccions des del 2018 en què s’han detectat “canvis constants en les activitats programades al local que no s’han ajustat mai a les diferents llicències sol·licitades”. Posen com a exemple cursos de cuina, un espai de dormitori per a turistes o la celebració d’esdeveniments extraordinaris amb música i tarima.

Els tècnics municipals han detectat, també, “multitud de deficiències en l’espai que posen en risc la seguretat de l’espai i de les persones”, com ara risc d’incendi per l’acumulació d’estris que dificulten els accessos i sortides al local. També assenyalen anomalies en l’adequació dels espais a persones amb discapacitat.

El consistori assegura que totes aquestes deficiències han estat detectades i comunicades en diverses ocasions al responsable de l’ONG Enriquezarte i que aquest “no ha mostrat voluntat de corregir-les, continuant incomplint el seguit de permisos municipals necessaris“. Tot i això, des de l’administració es recorda a l’interessat que pot presentar un recurs d’alçada contra l’ordre de precinte.

L’ONG es defensa i al·lega errors administratius

El fundador i president d’Enriquezarte, Jean Ben-Illouz, lamenta que l’Ajuntament prepari el precinte del local, el qual atribueix a “diversos errors i negligències administratives”, com ara no tenir actualitzades les informacions sobre les llicències d’activitats de l’ONG, defensa Ben-Illouz. Segons l’entitat sense ànim de lucre, els motius per precintar el local es basen en haver allotjat de manera excepcional “una mare i filla víctimes de violència de gènere durant dues setmanes“, fer activitats de jardineria a l’exterior, tenir testos de plantes a l’entrada i diversos electrodomèstics dins el menjador solidari.

Jean Ben-Illouz assenyala que el tancament de l’ONG tindrà un “impacte social terrible” al barri del Turó de la Peira, ja que, assegura, l’entitat atén més de 250 famílies en situació de vulnerabilitat. Ofereix, entre altres activitats i serveis, un casal infantil i un banc del temps amb més de 900 persones usuàries. També destaca que cada any organitzen un centenar d’esdeveniments culturals a la via pública o dins el local.

En aquest sentit, l’Ajuntament respon que garanteixen l’atenció social a les persones que es puguin veure afectades pel tancament del local, a través dels canals habituals i els recursos ja existents al districte o a la mateixa ciutat de Barcelona.